Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Ч.Ј. [ Mina ]

15. 11. 2022. 09:19   >>  09:18

MEĐUNARODNA TRŽIŠTA

Cijene nafte pale pod pritiskom širenja covida u Kini i jačeg dolara

Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima na 95 dolara, pod pritiskom jačeg američkog dolara i rasta broja novozaraženih koronavirusom u Kini, što je raspršilo nade u brzo ponovno otvaranje privrede najvećeg svjetskog uvoznika sirove nafte.

Na londonskom tržištu je cijena barela u popodnevnoj trgovini bila 91 cent niža u odnosu na prethodno zatvaranje, od 95,08 dolara. Na američkom tržištu se barel prodavao po 95 centi nižoj cijeni, od 88,01 dolara, prenosi Hina.

"Jačanje američkog dolara je pritisnulo cijene na naftnom i širim robnim tržištima", rekao je Warren Patterson iz ING-a.

On je ocijenio da je vjerovatno tu i element da je tržište malo previše dobilo u petak, nakon ublažavanja karantinskih mjera u Kini.

Cijene robe porasle su u petak nakon što je kineska Nacionalna zdravstvena komisija prilagodila svoje mjere za prevenciju i kontrolu covida skraćivanjem vremena trajanja karantne za bliske kontakte oboljelih i putnike koji dolaze.

Međutim broj novih slučajeva Kovida-19 porastao je u Kini tokom vikenda. Peking i neki drugi veliki gradovi su u ponedjeljak izvijestili o rekordnim brojkama zaraženih.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) je u međuvremenu smanjila svoju procjenu rasta globalne potražnje za naftom u ovoj i narednoj godini, a kao razlog je navela ekonomske probleme.

Osim toga, američka ministarka finansija Janet Yellen u petak je izjavila da Indija može nastaviti kupovati ruske nafte koliko god želi, uključujući i po cijenama iznad mehanizma ograničenja cijena koji je nametnuo G7.

Uslov je samo da se kloni zapadnih osiguranja, finansija i pomorskih usluga u vezi sa ograničenjima.

Cijene nafte pritisnulo je jačanje dolara nakon komentara guvernera američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed), Christophera Wallera, koji je u nedjelju saopštio da bi Fed mogao razmotriti usporavanje tempa povećanja kamata na svom narednom sastanku, ali to se ne bi trebalo shvatiti kao ublažavanje njegove predanosti nižoj inflaciji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније