Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Ч.Ј. [ Beta ]

16. 11. 2022. 09:59 >> 09:58

STATISTIKA

Inflacija u V.Britaniji 11,1%, 41-godišnji maksimum

Stopa inflacije u Velikoj Britaniji od 11,1 odsto u oktobru dostigla je 41-godišnji maksimum, saopštila je danas Kancelarija za nacionalnu statistiku, dan prije nego što vlada treba da objavi planove za poresku politiku i potrošnju.

Potrošačke cijene su porasle za 10,1 odsto u septembru, a ekonomisti su za oktobar očekivali rast od oko 10,7 odsto, koji je inflacija premašlila.

Više cijene hrane i energije dovele su oktobarsku stopu inflacije na najviši nivo od oktobra 1981, saopštila je Kancelarija.

Novi podaci objavljeni su uoči dana u kojem ministar finansija Džeremi Hant treba da predstavi novi budžet tokom sve većeg pritiska da se povaćaju plate, beneficije i za veću potrošnju u zdravstvu i obrazovanju.

Ti zahtjevi komplikuju Hantove napore da nadomjesti budžetski manjak od oko 50 milijardi funti i povrati finansijski kredibilitet vlade nakon što je katastrofalna ekonomska politika bivše premijerke Liz Tras potkopala povjerenje investitora i izazvala previranja na finansijskim tržištima.

U SAD je stopa inflacije pala na 7,7 odsto u oktobru sa 8,2 odsto u septembru.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније