Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Бета [ R.B. ]

17. 11. 2022. 16:10 >> 16:08

ODRŽAN I MARŠ

Česi obilježavaju godišnjicu "Plišane revolucije"

U sjenci rata u Ukrajini Česi danas širom zemlje obilježavaju godišnjicu "plišane revolucije" paleći svijeće i polažući cvijeće na spomenike studentima pretučenim 1989. godine, kao i pohodima u Pragu.

Pored pohoda protiv agresije Rusije, održan je i marš protiv vlade i za okretanje prema Rusiji, i izlazak Češke iz NATO i Evropske unije.

Na Narodnom bulevaru blizu spomenika "Plišanoj revoluciji" na današnji Dan borbe za slobodu i demokratiju postavljen je već čuveni satirični kip golog ruskog predsjednika Vladimira Putina na pozlaćenoj klozetskoj šolji koji su Česi već iznosili na razne demonstracije i pred Ambasadu Rusije u Pragu.

Danas je zajedno sa kipom isto golog bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka koji sjedi ruskom predsjedniku u krilu, postavljen na postolje na kojem piše "Gole ubice", a ispred je lutka leša u crnoj vreći.

Ovo je posljednji put da se taj satirični kip protesta protiv napada Rusije na Ukrajinu i tamošnjih vlasti pojavljuje u javnosti jer je ponuđen na prodaju na aukciji s početnom cenom 10.000 eura, a alternativni umjetnici iz grupe Kaputin žele da novac od prodaje ulože u kupovinu drona za ukrajinsku vojsku.

Većina čeških zvaničnika i političara, koji su danas došli da polože cvijeće i zapale svijeće na Narodnom bulevaru, naglašavala je značaj slobode i demokratije, posebno u ovom trenutku kada se vodi rat u Ukrajini.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније