Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

П.Р. [ Beta ]

18. 11. 2022. 14:18 >> 14:15

NAKON DVIJE DECENIJE

Kraj istorijskog mandata Nensi Pelosi

Predsjedavajuća Predstavničkim domom Kongresa SAD Nensi Pelosi najavila je kraj svog istorijskog mandata poslije skoro dvije decenije vođenja Demokratske partije u tom domu gdje je svojom umjetnošću progurala ili spriječila planove niza predsjednika.

Povlačenjem Pelosi priliku će dobiti nova generacija demokratskih lidera koji su sada pred izazovom da ispune visoke standarde korišćenja političke moći koje je ona postavila, prenosi Radio slobodna Evropa pisanje svjetskih medija.

Najava Pelosi da se neće kandidovati za novi mandat liderke demokrata u Predstavničkom domu otvorila je put za novu generaciju koja će predvoditi Demokratsku partiju u donjem domu Kongresa, piše Fajnenšel tajms.

Pelosi kojoj se dive mnoge demokrate odlazi s mjesta predsjedavajuće Predstavničkog doma, pošto je na izborima početkom mjeseca njena stranka izgubila većinu u tom domu, mada je prošla mnogo bolje nego što se očekivalo.

Osamdesetdvogodišnja Pelosi je, kako ocjenjuje Fajnenšel tajms, istaknuta ličnost američke politike pošto je 2003. postala prva žena koja je predvodila neku stranku u Kongresu, a 2007. prva žena koja je predsjedavala Predstavničkim domom.

Poznata je po tome što je efikasno kontrolisala različite frakcije Demokratske partije uspijevajući da progura velike i često kontroverzne zakone kroz Dom, bez obzira da li je predsjednik bio iz njene stranke, ukazuje Fajnenšel tajms, dodajući i da je čudesna fandrejzerka.

Nensi Pelosi je duboko poštovana i zbog sposobnosti da prikupi glasove u Predstavničkom domu – i da ako treba zavrće ruke da bi ih obezbijedila – čak i među njenim protivnicima koji su povremeno morali da joj se obrate kako bi se usvojili njihovi zakonski predlozi, ističe Volstrit džurnal.

Poslije govora u Kongresu u kojem je najavila povlačenje s čelne funkcije dobila je snažan aplauz i od demokrata i od republikanaca.

Odlazak Pelosi dovešće do promjene u najvišim redovima demokrata kakva godinama nije viđena, ocjenjuje američki list. Nekoliko minuta nakon što je ona najavila odlazak, vođa dosadašnje većine u Predstavničkom domu 83-godišnji Steni Hojer takođe je rekao da se neće kandidovati za neku od liderskih uloga, ali da će ostati u Kongresu.

Predsjedavajući poslaničkog kluba demokrata Hakim Džefris iz Njujorka smatra se prvim kandidatom za lidera Demokratske partije u Domu umjesto Pelosi.

Džefris će se, prema Volstrit džurnalu koji se poziva na izvore, kandidovati za lidera manjine, dok će se poslanica Ketrin Klark kandidovati za takozvanog "biča", što je druga po redu liderska pozicija, a poslanik Pit Agilar za predsjedavajućeg odborničkog kluba.

Dugovječnošću na čelnoj poziciji i svojim uticajem Pelosi je takođe onemogućila uspon potencijalnih mlađih lidera demokrata koji su godinama čekali na priliku da napreduju. Sada konačno imaju priliku, ali, kako ističe BBC, imaće zadatak da dostignu visoke standarde.

Kao prva žena koja je predvodila veliku stranku u nekom od dva doma Kongresa, Pelosi će takođe ući u istoriju kao jedna od najefikasnijih lidera, ukazuje britanski javni servis, ocjenjujući da je bila od neprocjenjivog značaja za demokrate, a za republikance zastrašujuća protivnica, budući da je kao predsjedavajuća imala ključnu ulogu u odobravanju ili odbijanju planova više predsjednika.

Ona nije bila pretjerano televizična liderka i njeni govori i konferencije za novinare nijesu bili inspirativni, ali, navodi BBC, zbog sposobnosti da održi jedinstvo među suprotstavljenim djelovima svoje partije kada je to bilo važno, oštroumnosti u zakonodavnim pitanjima, kao i zbog instinkta za političkim pozorištem bila je sila na Kapitol Hilu.

Njeni politički instinkti su uvijek bili zdravi, a njen osećaj za zakonodavni tajming – kad treba nešto da se pogura, kad da se sačeka i šta je potrebno da se dobiju glasovi – bio je nepogrešiv. Međutim, kako navodi BBC, njena snaga je imala cijenu – dijelom zbog tih sposobnosti postala je bauk desnici – bila je negativac čije su ime ili slika bili u osnovi nebrojenih kampanja za prikupljanje novca i političkih oglasa.

Tokom nereda u Kapitolu 6. januara 2021. godine, pristalice tadašnjeg predsjednika Trampa upale su u zgradu Kongresa tražeći Pelosi, a neki od njih su fotografisani kako uništavaju njenu kancelariju.

Istoričari se u velikoj mjeri slažu da je Pelosi redefinisala mjesto predsjedavajućeg Predstavničkim domom i da je ušla u istoriju postavši prva žena na toj funkciji koja je po Ustavu SAD druga u liniji za preuzimanje funkcije predsjednika, ukazuje Vašington post, dodajući i da se naširoko smatra da je njena duga karijera postavila standard kako se koristi politička moć.

I njen vjerovatni nasljednik Džefris, 52-godišnji potomak robova, mogao bi da uđe u istoriju ako demokrate povrate kontrolu nad Predstavničkim domom – postao bi prvi crnac na mjestu predsjedavajućeg, ukazuje televizija ABC njuz.

Džefris, prvi put izabran 2012. godine, ima reputaciju sposobnog operativca unutar poslaničkog kluba Demokratske partije s dobrim medijskim nastupom koji javnosti može da prenese poruku demokrata i koji je u Predstavničkom domu citirao repera Notorius Bi-Aj-Džija (Notorious B.I.G.).

Međutim, on bi se mogao suočiti s protivljenjem najglasnijih predstavnika progresivnog krila koji su ga označili kao centristu.

"Ja sam crni progresivni demokrata zainteresovan za rješavanje rasne, socijalne i ekonomske nepravde što je sada izuzetno urgentno. To je moja karijera, to je moj put i nastaviće da bude dok idem napred koliko god budem imao priliku da služim. Nikada neće doći trenutak u kome bih poklekao pred tvrdom ljevicom demokratskog socijalizma", rekao je za časopis Atlantik prošle godine.

Kandidatkinja za funkciju "biča", 59-godišnja pomoćnica predsedavajuće Ketrin Klark, takođe bi predstavljala generacijsku promjenu, navodi ABC njuz, ukazujući da bi njenim izborom bilo obezbijeđeno da žena i dalje bude u najvišem rukovodstvu.

Četrdesettrogodišnji Pit Agilar bi bio najmlađi član novog demokratskog rukovodstva. Kao trenutni potpredsedavajući poslaničke grupe, on je i najviše rangirani Latinoamerikanac u Kongresu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније