Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ RSE ]

28. 11. 2022. 18:42   >>  18:47

ALEŠ BELjATSKI

Bjeloruskom nobelovcu prijeti 12 godina zatvora

Slučaj zatvorenog dobitnika Nobelove nagrade za mir 2022. Aleša Bjeljatskog poslat je sudu, a aktivista za prava i trojica njegovih kolega iz Vjasne suočavaju se sa 12 godina zatvora zbog optužbi za krijumčarenje i utaju poreza.

Njegove pristalice optužbu odbacuju kao politički motivisanu osvetu dugogodišnjeg autoritarnog vladara Aleksandra Lukašenka.

"Slučaj "Vjasna" poslat je sudu. Političkim zatvorenicima branitelja ljudskih prava uskoro bi se moglo suditi", navela je ova grupa za prava 28. novembra na Twitteru.

Šezdesetogodišnji Bjeljatski, koji se više od 16 mjesecu nalazi u pritvoru optužen je zajedno sa Valjancinom Stefanovičem, Vladimirom Labkovičem i Zmicerom Solovjevom za unošenje novca u zemlju za "ilegalne aktivnosti i finansiranje Vjasne”, najvećeg tijela za ljudska prava u Bjelorusiji i jednog od glavnih izvora informacija o političkim pritvorima i hapšenjima.

"Suočavaju se sa zatvorskom kaznom od sedam do 12 godina”, dodali su na Twitteru.

Bjaljatski, koji se cijeli život bori za demokratiju i ljudska prava u Bjelorusiji, dobio je Nobelovu nagradu za 2022. zajedno sa ukrajinskom organizacijom za ljudska prava Centar za građanske slobode i ruskom grupom Memorijal.

Osnovao je Centar za ljudska prava Vjasna, koji je prvobitno bila organizacija sa sjedištem u Minsku pod imenom Vyasna-96, no 1999. postala je nacionalna nevladina organizacija za ljudska prava.

Aktivista za ljudska prava Ales Byalyatski, osnivač organizacije Viasna, prima nagradu Right Livelihood Award 2020 u Stokholmu, 3. decembra 2020.

Nobelova nagrada za mir aktivistima iz Bjelorusije, Rusije, Ukrajine

Bjeloruski Vrhovni sud je ovu nevladinu organizaciju stavio van zakona u oktobru 2003. zbog njene uloge u praćenju predsjedničkih izbora 2001. godine. Međutim, nastavila je sa radom kao neregistrovana organizacija.

Glavni posao organizacije je odbrana i podrška političkim zatvorenicima.

Bjeloruske vlasti su se odlučile za zatvaranje nedržavnih medija i tijela za ljudska prava nakon masovnih protesta koji su izbili u augustu 2020. nakon predsjedničkih izbora za koje opozicija kaže da su namješteni.

Opozicione i zapadne vlade kažu da je na izborima pobijedila Svetlana Tihanovskaja, a Sjedinjene Države, Evropska unija i nekoliko drugih zemalja nisu priznale rezultate izbora.

Na hiljade osoba je privedeno od izbora u avgustu 2020. godine, a postojali su vjerodostojni izvještaji o mučenju i zlostavljanju zatvorenika. Nekoliko ljudi je poginulo tokom obračuna.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније