Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

М.М.Љ. [ klix.ba ]

07. 12. 2022. 07:17   >>  07:15 1

UBISTVO NOVINARA KAŠOGIJA

Američki sudija odustao od tužbe protiv Mohameda bin Salmana

Uprkos, kako su naveli, vjerodostojnim optužbama o umiješanosti saudijskog princa Mohameda bin Salmana u ubistvo novinara Džamala Kašogija 2018. godine, američki savezni sudija u utorak je naredio da se odbaci tužba.

Osnova za odluku, napisao je sudija Džon D. Bates, iz Okružnog suda Sjedinjenih Američkih Država za Distrikt Kolumbija, bila je pravna zaštita na koju princ ima pravo u svojoj novoj ulozi premijera Saudijske Arabije.

"Sjedinjene Američke Države su obavijestile sud da on ima imunitet, i bin Salman stoga 'ima pravo na imunitet šefa države... dok ostaje na funkciji'", napisao je Bates u podnesku od utorka, koji je takođe odbacio tužbe protiv dvojice visokih saudijskih zvaničnika zbog nedostatka adekvatnih dokaza za utvrđivanje nadležnosti suda za njihov slučaj.

Prošlog mjeseca, Bajdenova administracija utvrdila je da je Mohammed, takođe poznat kao "MBS", imun na tužbu koju su 2020. pokrenuli Kašigijeva vjerenica, Hatidže Džengiz, i organizacija za građanska prava koju je osnovao prije svoje smrti, DAWN.

Dana 27. septembra, Mohameda je njegov otac, kralj Salman, imenovao za premijera - samo šest dana prije isteka roka koji je američki State Department odredio za utvrđivanje da li je MBS zaštićen od pravnog postupka.

Džamal Kašogi, koji je u početku bio blizak saudijskoj vlasti, a poslije je postao njen kritičar, ubijen je u decembru 2018. u konzulatu u Istanbulu. Iako su Saudijci odbacivali umiješanost bin Salmana, Amerika ga smatra nalogodavcem ubistva.

Nakon Bajdenove odluke da se bin Salmanu dodijeli imunitet, Saudijska Arabija i druge države OPEC-a razmotrile su mogućnost povećanja proizvodnje nafte.

Kašogijeva vjerenica je nakon odluke američke administracije da MBS-u dodijeli imunitet izjavila:

"Džamal je danas ponovo preminuo. Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a dalo je imunitet Mohamedu bin Salmanu. To nije bila odluka koju smo svi očekivali. Mislili smo da će možda iz SAD-a biti svjetla pravde. No, opet je novac bio na prvom mjestu", poručila je Džengiz.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније