Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Slobodna Evropa ]

09. 12. 2022. 21:26   >>  21:26 1

BRISEL

Razočarani izostankom konsenzusa za ulazak Bugarske i Rumunije u Šengen

Češko predsjedavanje EU i Evropska komisija izrazili su zadovoljstvo zbog odluke o ulasku Hrvatske u šengenski prostor ali i razočaranje zbog izostanka konsenzusa za Bugarsku i Rumuniju. Protiv obje zemlje bila je Austrija, dok je Holandija podržala Rumuniju, ali ne i Bugarsku.

"Lagala bih kada bi rekla da nisam razočarana. Dijelim razočaranje s građanima Bugarske i Rumunije koji zaslužuju da budu dio prostora slobodnog kretanja", rekla je evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson.

Ona je rekla da se nada da će te dvije zemlje ući u šengenski prostor do kraja mandata ove Komisije, što znači do jeseni 2024. godine. 

Ministar unutrašnjih poslova Češke, kao predsjedavajuće EU, Vit Rakušan kaže da je zahvalan predstojećem švedskom predsjedavanju, koje je najavilo da će nastaviti posao koji je započela Češka kao predsjedavajuća i uvrstiti dalje proširenje Šengena među svoje prioritete.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније