Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ N1 ]

22. 01. 2023. 22:02 >> 22:09

ODLUKA

Berdimuhamedov imenovan za "šefa nacije" u Turkemnistanu

Bivši predsjednik Turkmenistana Gurbanguli Berdimuhamedov je imenovan za "šefa nacije" i predsjednika vrhovnog tijela - Narodnog savjeta, čime je ojačao svoju ulogu u zemlji iako je vlast predao sinu. Berdimuhamedov je došao na vlast 2006. godine i poznat je po gajenju kulta ličnosti kao i njegovi prethodnici. Predao je vlast sinu Serdaru u martu 2022. godine, ali su analitičari tada ocijenili da je otac i dalje stvarni nosilac vlasti.

Bivši predsjednik (65) je posle sastanka oba doma parlamenta odlučio da ukine gornji dom, koji je do sada on vodio.

Berdimuhamedov, koji je dobio aplauz od poslanika u narodnoj nošnji, rekao je da će jednodomni parlament doprinijeti "demokratizaciji društva, jer su dva doma sadašnjeg parlamenta postala gotovo suvišna“.

Prema informacijama koje su ranije prenijeli tamošnji mediji, predsjednik, ministri, visoki državni službenici i poslanici trebalo bi da se pridruže tom Narodnom savjetu koji će Berdimuhamedov da vodi.

Taj savjet je postojao za vrijeme Saparmurata Niazova, doživotnog predsjednika Turkmenistana koji je umro 2006. godine. Naslijedio ga je na funkciji Berdimuhamedov koji je tada ukinuo taj savjet.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније