Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Ч.Ј.

27. 01. 2023. 10:56 >> 10:51

MEĐUNARODNI DAN SJEĆANjA

U Ujedinjenim nacijama izložena knjiga imena žrtava Holokausta

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš izjavio je da su nacisti pokušali da otmu imena milionima Jevreja prije nego što su ih ubili u Drugom svjetskom ratu, ali je na inauguraciji UN-a instalacije sa poznatim imenima 4,8 miliona žrtava Holokausta ocijenio da u tome nijesu uspjeli i da ubijeni "neće nikada biti zaboravljeni".

On je sinoć uoči obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta rekao da ta izložba poziva na akciju jer su milioni žrtava neidentifikovani, a takođe poziva svijet da "zaustavi talas ljudske okrutnosti i bori se protiv antisemitizma i svih oblika rasizma svuda i uvijek gdje se manifestuje".

Velika instalacija "Knjiga imena žrtava Holokausta" donijeta je u sjedište UN-a u Njujorku iz Jad Vašema u Jerusalimu, Svjetskog centra sjećanja na Holokaust, navodi AP.

Visoka je dva, široka jedan i duga osam metara sa imenima 4,8 miliona žrtava ispisanim na stranicama po abecednom redu koje je do sada identifikovao Jad Vašem.

Neke stranice na kraju su prazne i simbolišu više od milion ubijenih Jevreja koji još nijesu identifikovani.

Gutereš je podsjetio na dolazak zatvorenika u logor smrti Aušvic kada su njihova imena brisana i zamijenjena brojem tetoviranim na podlakticu.

Pošto su izgubili imena, izgubili su svoje živote, ali su milioni njihovih imena prikupljeni i sjećanje na njih živi, rekao je Gutereš.

Predsjedavajući Jad Vašema Dani Dajan pomijenuo je dva svoja rođaka čija su imena zapisana u knjizi i rekao da su nacisti i njihovi saradnici "vođeni manijakalnom mržnjom Jevreja i svega što su smatrali jevrejskim" težili da istrebe svakog Jevrejina svuda i da izbrišu njihova imena, identitet i kulturu.

"Ne možemo oživjeti ni jednog od miliona koje su oni ubili. Ali možemo i radimo da obnovimo njihova imena i priče žrtava", rekao je Danon.

Jad Vašem je biblijski hebrejski termin za "ime i spomenik" i Dajan je rekao da se u centru prikuplja svaki djelić informacije o životima i smrti žrtava, te da se to čini jer one ne zaslužuju ništa manje.

Centar se takođe nada da će bilježenjem i učenjem o njihovim pričama pomoći u sprječavanju užasa koji bi mogli "čak i izdaleka da liče na Šou (Holokaust)".

"Istorija se nikada ne ponavlja isto, ali fenomen ekstremnog antisemtizma i drugi oblici rasne mržnje i agresivnog nasilja i okrutnog diktatorstva se ponavljaju", rekao je Dajan i ocijenio da je za sprječavanje još jedne Šoe ključno sjećati se žrtava i da je Knjiga imena zato u UN-u i zato je to značajno.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније