Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Mina biznis/TVCG ]

28. 01. 2023. 09:27 >> 09:22
1

PODACI ZA ČETVRTI KVARTAL

Američka ekonomija porasla više od očekivanja

Američka ekonomija porasla je u četvrtom tromjesečju prošle godine više nego što se očekivalo.

Američki bruto domaći proizvod (BDP) porastao je 2,9 odsto na godišnjem nivou, iako su strahovi od recesije i dalje prisutni, pokazala je prva procjena Ministarstva trgovine.

Na kvartalnom nivou, aktivnost je u posljednja tri mjeseca prošle godine porasla 0,7 odsto, gotovo istim tempom kao u periodu od jula do septembra, prenosi SEEbiz.

"Posljednji kvartal prošle godine obilježila je umjerenija inflacija, niska nezaposlenost, nastavak neizvjesnosti u lancima snabdijevanja i rast kamatnih stopa", navelo je Ministarstvo.

Oni su istakli i slabiji rast izvoza i državne i lične potrošnje i ulaganja u fiksnu imovinu.

Izvoz je porastao 5,3 odsto u posljednja tri mjeseca prošle godine u poređenju sa istim periodom 2021, upola manje nego u prethodnom tromjesečju.

Potrošnja građana, odgovorna za više od dvije trećine aktivnosti, bila je glavni pokretač rasta, ojačavši 1,9 odsto, nakon rasta od 2,2 odsto u trećem kvartalu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније