Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

П.Р. [ Beta ]

28. 01. 2023. 20:15   >>  20:10

POBIJEDIO U DRUGOM KRUGU

Pavel definitivno novi predsjednik Češke, čestitao i Zeman

Nezavisni kandidat sa biračkim jezgrom među liberalima i u desnom centru, general u penziji, bivši načelik Generalštaba Armije Češke i šef Vojnog komiteta NATO Petr Pavel pobijedio je u drugom krugu izbora za predsjednika Češke i osvojio 58,3 odsto glasova.

Nakon prebrajanja svih glasova njegov protivkandidat, bivši populistički premijer i lider opozicione stranke ANO Andrej Babiš, peti najbogatiji milijarder u Češkoj, osvojio je 41,6 odsto glasova.

Žestoka predizborna kampanja stvorila je utisak među Česima da se radi o dramatičnom izboru i u drugom krugu na birališta je izašlo rekordnih 70,25 odsto od 8,25 miliona registrovanih birača.

Generalu Pavelu čestitao je odlazeći predsjednik Miloš Zeman i poželio mu da bude dobar predsjednik, iako je u kampanji podržavao Andreja Babiša i preporučivao Česima da izaberu njega.

"Ishod me je iznenadio. Očekivao sam da pobijedi možda Pavel, ali ne sa 16 procenata razlike", kazao je večeras Zeman.

U štab generala Pavela u Prag stigla je slovačka predsjednica Zuzana Čaputova, mada je neočekivano da lično čestita, i poručila da je pobjeda generala signal društvu da pristojnost i istinoljubivost nijesu slabost.

Novom predsjedniku čestitao je njemački predsjednik Frank Valter-Štajnmajer, ali i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski koji je istakao njegovu podršku Ukrajini.

Petr Pavel kao i sadašnja češka koaliciona vlada desnog centra na čelu sa premijerom Petrom Fijalom proevropski je orijentisan, smatra da je članstvo u NATO najveća garancija bezbjednosti Češke, a zalaže se za pomoć Ukrajini, premda ne bježi od ideje mirovnih pregovora sa Rusijom, iako smatra da trenutno zbog odsustva volje Rusije za to nema šanse.

Kao šef Vojnog komiteta NATO general Pavel je svojevremeno poslije ruske aneksije Krima vodio pregovore sa ruskim načelnikom Generlaštaba Pavlom Gerasimovom.

"Moj stav je bio da iako ne možemo da obnovimo odnose kakvi su bili prije aneksije da moramo ipak da nastojimo da imamo sa Rusijom makar neki vid komunikacije. Jer što je duži period kada uopšte ne razgovaramo počećemo pogrešno da interpretiramo korake druge strane, što može da nas vodi ka sukobu koji niko ne želi", kazao je o tim pregovorima Pavel.

General Pavel najavio je u kampanji da bi njegova druga inostrana posjeta, jer u prvu češki predsjednici i premijeri tradicionalno odlaze u Slovačku, vodila u Varšavu da uvjeri još jednom Poljake da će Češka spremno ispunjavati sve obaveze kolektivne odbrane iz člana 5. sporazuma NATO.

Poljsku i baltičke republike šokirala je izjava Pavelovog protivkandidata Babiša u kampanji da ako bi ih napala Rusija on kao predsjednik ne bi pritekao u pomoć ni slao češke vojnike da za njih ginu bez obzira na obavezu kolektivne odbrane.

General Pavel najavio da će poštovati ovlašćenja koja mu daje Ustav i to da spoljnu politiku zemlje kreira vlada i odgovorna je za nju.

U spoljnopolitičke prioritete svih čeških vlada do sada, bez obzira sa kog dijela političkog spektra, pa i Fijaline jeste što je moguće brža evrointegracija Zapadnog Balkana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније