Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Б. [ Beta ]

03. 02. 2023. 17:10 >> 17:05
1

KINA SE OGLASILA

Balon za istraživanje slučajno zalutao u vazdušni prostor SAD

Balon koji je ušao u vazdušni prostor SAD i probudio sumnje o špijunaži je civilna letjelica koja se koristi za istraživanja, uglavnom u meteorološke svrhe, saopštilo je danas kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju se navodi da se balonom ne može u potpunosti upravljati i da je on zbog jakog vjetra "daleko odstupio od planiranog kursa".

Rečeno je da Kina "žali zbog nenamjernog ulaska balona u vazdušni prostor SAD".

SAD i Kanada su danas saopštile da su pratile špijunski balon koji je letio na velikoj visini iznad Sjeverne Amerike i iznad osjetljivih vojnih lokacija.

Pentagon je sinoć objavio prisustvo balona za koji smatra da je kineski u vazdušnom prostoru SAD, a kanadska vlada je danas saopštila da istražuje "drugi potencijalni incident".

Kina je potom saopštila da razmatra izvještaje SAD o balonu i pozvala "obje strane da situaciji pristupe mirno i pažljivo".

Danas je bilo očekivano da američki državni sekretar Antoni Blinken prvi put posjetiti Peking.

Posjeta visokog zvaničnika nije bila zvanično najavljena i još uvijek nema informacija o tome da li će otkriće balona uticati na planirano putovanje.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније