Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ Beta ]

07. 02. 2023. 22:52 >> 22:46

U BORBI PROTIV EKSTREMISTA

Lavrov obećao rusku pomoć zemljama Sahela i Gvinejskog zaliva

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov obećao je danas pomoć Moskve zemljama Sahela i Gvinejskog zaliva u borbi protiv ekstremista.

"Borba protiv terorizma je naravno aktuelna za zemlje ovog regiona. Mi ćemo im pomoći da savladaju te teškoće", rekao je Lavrov za vrijeme posjete Maliju. On je dodao da se pomoć odnosi na Gvineju, Burkinu Faso i Čad, kao i na region Sahela i čak na zemlje koje izlaze na Gvinejski zaliv.

Lavrov je govorio na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim malijskim kolegom Abdulajeom Diopom tokom posjete koju su dvije strane nazvale "istorijskom" posjetom jednog ruskog šefa diplomatije toj zemlji Sahela.

Posjeta Lavrova zemlji zahvaćenoj ekstremističkim nasiljem i raznim krizama ukazuje na približavanje vojnih vlasti Malija sa Rusijom od 2021. u isto vrijeme kada su prekinule vojni savez sa Francuskom i njenim partnerima.

Lavrov je obećao Maliju da će nastaviti vojnu podršku u isporuci oružja i slanja stotina vojnika koji se, zavisno od izvora, opisuju kao instruktori ruske vojske ili plaćenici paravojne grupe Vagner.

On je takođe obećao povećanu rusku podršku kontinentu koji se, kako je rekao, suočava sa zapadnim neokolonijalističkim stremljenjima.

"Pružićemo podršku rešavanju problema na afričkom kontinentu, mi stalno polazimo od principa da treba riješiti afričke probleme sa afričkim rješenjima", rekao je Lavrov.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније