Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Т.Г. [ n1 ]

08. 02. 2023. 21:24 >> 21:18

UN

"Letonija diskriminiše govornike ruskog jezika"

Odluka vlasti u Letoniji da letonski postane jedini jezik koji se koristi u školama diskriminatorska je u odnosu na druge etničke grupe u zemlji, u kojoj živi veliki broj govornika ruskog jezika, saopštio je stručni tim Ujedinjenih nacija, prenio je portal Politiko.

U septembru prošle godine Letonija je usvojila zakon čiji je cilj da do 2025. godine letonski postane jedini jezik koji se koristi u školama u zemlji, počevši od predškolskih ustanova.

"U skladu sa međunarodnim pravom, Vlada Letonije ima obavezu da štiti i podržava jezička prava manjinskih zajednica u zemlji, bez diskriminacije. Vlasti moraju da pojasne oštra ograničenja za obrazovanje na jezicima manjina, koja faktički dovode do njegovog eliminisanja“, navodi se u izvještaju.

U odgovoru Ujedinjenim nacijama, letonska vlada je navela da taj zakon ne krši međunarodno pravo, tvrdeći da su države slobodne da izaberu „najprikladnije mjere kako bi osigurale odgovarajuću i efikasnu zaštitu“ prava manjina.

"Letonija je djelovala u dobroj vjeri tako što je postepeno povećavala udio letonskog jezika u obrazovnom sistemu i ostavila je dovoljno dug prelazni period da amandmani stupe na snagu“, napisao je letonski ministar spoljnih poslova Edgars Rinkevičs.

Iako više neće biti moguće pratiti dvojezičnu nastavu na letonskom i nekom drugom jeziku, „djeca i učenici će imati pravo da studiraju manjinski jezik i kulturnu istoriju“, dodao je Rinkevič.

U Letoniji živi više stotina hiljada ljudi koji govore ruski, što čini oko četvrtinu od 1,8 miliona stanovnika te zemlje. Dok je Letonija bila u Sovjetskom Savezu, komunističke vlasti su sprovele politiku „rusifikacije“, uspostavljajući ruski kao glavni institucionalni jezik.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније