Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Ч.Ј. [ Beta ]

22. 02. 2023. 10:52 >> 10:45

NOVO POGORŠANjE ODNOSA

Kina oštro kritikovala posjetu visokog zvaničnika Pentagona Tajvanu

Kina je danas oštro kritikovala posjetu visokog zvaničnika Pentagona Tajvanu i potvrdila da je uvela sankcije kompaniji Lokhid Martin, kao i podružnici još jednog proizvođača oružja Rejteon, zbog isporuke vojne opreme tom autonomnom ostrvu.

Izjave iz kineske Kancelarije za poslove s Tajvanom ukazuju na novo pogoršanje odnosa između Pekinga i Vašingtona oko Tajvana, zbog navoda o špijunaži, ali sve više i oko ruske invazije na Ukrajinu.

Upitan o posjeti Majkla Čejsa, zamjenika pomoćnika ministra odbrane SAD, Tajvanu, portparol kineske kancelarije Džu Fenglijan je rekao da se Peking "odlučno protivi svakoj zvaničnoj saradnji", a prije svega vojnoj saradnji SAD i Tajvana.

Nastojanja tajvanske vladajuće Demokratske napredne partije da učvrsti nezavisnost ostrva uz pomoć iz inostranstva su "osuđena na propast", rekao je Džu novinarima.

Kina smatra Tajvan dijelom svoje teritorije koji treba da bude stavljen pod njenu kontrolu, ako je potrebno i silom. Peking, s tim u vezi, pojačava vojno i diplomatsko prisustvo na ostrvu. Dvije strane su se podijelile u građanskom ratu 1949. i Komunistička partija Kine otad nema kontrolu nad Tajvanom.

Portparol Pentagona nije direktno komentarisao izvještaje o posjeti zvaničnika Pentagona Čejsa ponavljajući da je američka posvećenost Tajvanu čvrsta i da doprinosi održavanju mira i stabilnosti na Tajvanskom moreuzu i u regionu. Tajvansko ministarstvo spoljnih poslova je navelo "da nema informacije" o takvoj posjeti.

Tenzije između SAD i Kine povećale su se prošlog mjeseca kada je Vašington optužio Peking da je poslao špijunski balon i oborio ga je iznad istočne obale SAD.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније