Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Бета [ R.B. ]

23. 02. 2023. 22:32 >> 22:34

NE ISPUNjAVAJU KRITERIJUME

Zvaničnik EK: Bugarska neće ući u eurozonu prije 2025. godine

Potpredsjednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis izjavio je danas da Bugarska ne ispunjava sve potrebne kriterijume za ulazak u eurozonu i da neće postati članica prije početka 2025. godine.

Uoči sastanaka sa bugarskim zvaničnicima, Dombrovskis je novinarima rekao da je glavni kamen spoticanja za Bugarsku inflacija, koja je naročito visoka otkako je Rusija prošle godine započela invaziju na Ukrajinu.

Bugarska, najsiromašnija članica EU, nadala se da će brzo preći na euro i da će to ojačati njenu ekonomiju i finansijsku sigurnost, ali je dugotrajna politička kriza uticala na odlaganje.

Uoči vanrednih parlamentarnih izbora u aprilu, petih u posljednje dvije godine, vodeće političke stranke u Bugarskoj postavile su kao prvi prioritet ulazak zemlje u eurozonu 1. januara 2024. godine.

To, međutim, neće biti moguće zbog visoke inflacije, iako Bugarska ispunjava druge uslove za ulazak u eurozonu, koji se tiču javnih finansija, dugoročnih kamatnih stopa i stabilnih deviznih kurseva.

Dombrovskis je izrazio nadu da odlaganje ulaska u eurozonu "neće biti dugo" i da će pristupanje "biti moguće godinu dana kasnije".

Naveo je i da Bugarska treba da uloži više napora u borbi protiv korupcije, reformom zakonodavstva koje se odnosi na pranje novca.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније