Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Б. [ RTS ]

27. 02. 2023. 19:01 >> 19:02

NOVO POGLAVLjE U ODNOSIMA

EU i Britanija postigli dogovor o Sjevernoj Irskoj

Velika Britanija i Evropska unija postigle su dogovor nakon Bregzita o trgovinskom aranžmanu u Sjevernoj Irskoj.

Britanski premijer Riši Sunak postigao je novi sporazum sa Evropskom unijom o trgovinskim pravilima za Sjevernu Irsku nakon Bregzita i rekao je da će to utrti put za novo poglavlje u odnosima.

Na konferenciji za novinare sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, Sunak je rekao da su se dvije strane složile da ublaže trgovinska pravila za Sjevernu Irsku i da svojim zakonodavcima daju veću kontrolu nad zakonima koje moraju da poštuju.

"Zadovoljstvo mi je što mogu da izvijestim da smo sada napravili odlučujući iskorak", rekao je Sunak, dodajući da su se složili da promijene prvobitni dogovor za Sjevernu Irsku, poznat kao protokol, kako bi se stvorio "novi Vindzorski okvir".

"Ovo je početak novog poglavlja u našim odnosima", rekao je.

Ovo pitanje je jedno od najspornijih u vezi sa izlaskom Britanije iz Evropske unije 2020. godine. Sjeverna Irska, imala je otvorenu granicu sa Irskom, članicom EU. Postojala je mogućnost da se ugrozi mirovni sporazum iz 1998. godine koji je okončao tri decenije nasilja u Sjevernoj Irskoj.

Za Sunaka, sporazum označava strategiju visokog rizika samo četiri mjeseca nakon što je preuzeo dužnost. On nastoji da obezbijedi kompromis i unaprijedi odnose sa Briselom i SAD, a da ne razbjesni dio torijevaca koji su najviše povezani s Bregzitom.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније