Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Б. [ Kliks.ba ]

19. 03. 2023. 12:37 >> 12:40

ODMAKLA FAZA PREGOVORA

Najveća švajcarska banka UBS preuzima Kredit Svis

Najveća švajcarska banka, UBS je u odmakloj fazi pregovora o kupovini cijelog ili dijela svog problematičnog rivala Kredit Svis. Dionice švajcarske banke Kredit Svis naglo su pale posljednjih dana nakon što je objavila da je pronašla "materijalne slabosti" u svojim finansijskim izvještajima.

Hitni spas od 54 milijarde dolara Švicarske nacionalne banke nije riješio problem. Regulatori pokušavaju olakšati dogovor prije nego što se tržišta ponovo otvore u ponedjeljak.

Postoji zabrinutost da bi dionice Kredit Svis mogle nastaviti da padaju, nakon što su pale za 24 odsto u srijedu. To je izazvalo opštu rasprodaju na evropskim tržištima i strah od šire finansijske krize.

Švajcarska vlada održala je hitan sastanak u subotu naveče, ali do sada nije bilo službenog saopštenja o napretku pregovora.

Rečeno je da je UBS tražio od švajcarske vlade da pokrije oko šest milijardi dolara troškova ako bi kupila Kredit Svis, prema izvorima koje citira Rojters.

Svaki dogovor takođe može rezultovati značajnim gubicima posla. Problemi su se poklopili s neuspjehom dva zajmodavca u SAD-u, "Silicon Valley Bank" i "Signature Bank", što je izazvalo strah od stabilnosti bankarskog sistema.

Kredit Svis, koji je osnovan 1856. godine, suočio se s nizom skandala posljednjih godina, uključujući optužbe za pranje novca.

Izvijestio je o gubitku od 7,3 milijarde švicarskih franaka (7,9 milijardi dolara) u 2022, u svojoj najgoroj godini od finansijske krize 2008. i upozorio da ne očekuje da će biti profitabilan do 2024. godine.

UBS je, međutim, ostvario profit od 7,6 milijardi dolara u 2022.

Pored toga što je domaća banka sa 95 filijala, Kredit Svis ima globalno investiciono bankarstvo i upravlja imovinom bogatih klijenata. Jedna je od 30 banaka u svijetu za koje se smatra da su prevelike da bi propale, jer su od tolikog značaja za međunarodni bankarski sistem.

Krajem prošle godine Kredit Svis je imao globalno zaposlenih osoba 50.480, uključujući 16.700 u Švajcarskoj, iako je trebalo ukinuti 9.000 radnih mjesta, izvještava švajcarska televizija SRF.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније