Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Ч.Ј. [ Beta ]

22. 03. 2023. 08:40 >> 08:39
1

UZ SVEČANOST NA AERODROMU VNUKOVO

Si Đinping otputovao avionom iz Moskve

Kineski predsjednik Si Đinping otputovao je jutros avionom iz Moskve, a njegova posjeta bila je usmjerena na jačanju veza sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, javile su ruske agencije.

Sijev avion napustio je moskovski aerodrom Vnukovo uz svečan ispraćaj, odsvirane su nacionalna ruska i kineska himna, prenosi agencija Ria Novosti.

Visoki ruski zvaničnici prisustvovali su polijetanju aviona.

Tokom ove posjete Si Đinping i Putin pohvalili su ulazak njihovih "specijalnih" odnosa u "novu eru" naspram Zapada.

Ruski predsjednik je oprezno podržao kineski plan za rješenje konflikta u Ukrajini istovremeno optužujući Kijev da ga odbija.

U nedostatku napretka oko Ukrajine cilj samita je bio, prije svega, da se pokažu čvrsti odnosi između Rusije i Kine u vrijeme zaoštrenih tenzija između te dvije zemlje i Zapada.

U zajedničkoj deklaraciji dvojica vođa su napali Zapad, optužili SAD da "podrivaju" međunarodnu bezbjednost da bi sačuvali svoju "vojnu prednost" i izrazili zabrinutost zbog pojačanog prisustva NATO u Aziji.

Sijev dolazak u Moskvu predstavlja važnu podršku ruskom šefu države, protiv koga je prošle nedjelje Međunarodni krivični sud izdao nalog za hapšenje uz optužbe o počinjenim ratnim zločinima u Ukrajini.

Kineski predsjednik je boravio u Moskvi u vrijeme kada je Rusija u velikoj mjeri preorijentisala svoju privredu ka Kini, a Zapad joj je uveo sankcije.

Putin je objavio juče da je postignut sporazum sa Sijem o velikom projektu gasovoda Snaga Sibira dva koji će omogućiti Rusiji da isporuči Kini dodatnih 50 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Putin može da računa na podršku Pekinga da probije izolaciju koju njegovoj zemlji nameće Zapad od početka sukoba u Ukrajini, što se ilustruje i pozivom Sija da ga posjeti u Kini ove godine.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније