Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Ч.Ј. [ N1/Beta ]

29. 03. 2023. 23:12 >> 23:12

NAKON ŠEST GODINA SUĐENjA

Više od 2.000 Švajcarki tužilo svoju vladu zbog klimatskih promjena

Više od 2.000 žena tužilo je švajcarsku vladu Evropskom sudu za ljudska prava (ECHR) navodeći da njena politika o klimatskim promjenama krši pravo na život i zdravlje.

Švajcarke okupljene u „Klubu klimatskih seniorki“ su se šest godina neuspješno borile na sudovima u njihovoj zemlji prije nego što je spor dospio do ECHR, prenosi BBC.

Ovo je prvi put da pred ECHR stiže slučaj o uticaju klimatskih promjena na ljudska prava u kome seniorke kluba tvrde da klimatske promjene ugrožavaju njihova ljudska prava, zdravlje i život.

Seniorke kluba, čija je prosječna starost 73 godine, dokazuju tvrdnje pred sudom, između ostalog, i svojim zdravstvenim kartonima.

One zahtijevaju da Evropski sud za ljudska prava naloži Švajcarskoj da učini više kako bi smanjila emisiju štetnih gasova koji izazivaju efekat staklene bašte.

Članica kluba An Marer (64) izjavila je da je u pitanju „istorijski događaj“ i da klimatske promjene razornije utiču na starije osobe koje već trpe povećan rizik da obole od kardiovaskularnih i respiratornih bolesti.

Temperature u Švajcarskoj rastu brže nego što se to dešava u ostatku svijeta i više su od globalnog prosjeka a toplotni talasi sve češći.

Evropska opservatorija za klimu i zdravlje saopšila je da će povećanje prosječne temperature vjerovatno „ozbiljno uticati na javno zdravlje“ stanovnika Evrope a posebno starijih.

U posljednjih 20 godina, broj smrtnih slučajeva povezanih sa visokim temperaturama kod osoba starijih od 65 godina u Evropi porasao je za više od 30 odsto.

Švajcarska vlada ne poriče da klimatske promjene mogu uticati na zdravlje.

Ako Klub ekoloških seniorki pobijedi na sudu, presuda bi mogla biti obavezujuća za svih 46 država članica Evropskog suda.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније