Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Slobodna Evropa ]

15. 04. 2023. 20:21 >> 20:21

SLUŽIĆE I ZA ODBRANU

Turska uspješno lansirala prvi nacionalni satelit visoke rezolucije

Turska je u subotu uspješno u svemir lansirala prvi nacionalni satelit visoke rezolucije za posmatranje Zemlje, nazvan IMECE, javila je Turska Radio Televizija TRT. Prvi satelit turske proizvodnje lansiran je u subotu ujutru iz baze svemirskih snaga Vandenberg u američkoj državi Kaliforniji u 8.48 sati po srednjoevropskom vremenu.

Ovim lansiranjem Turska će prvi put imati elektro-optičku satelitsku kameru visoke rezolucije u orbiti.

Govoreći nakon lansiranja satelita, turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da je Turska izvršila dizajn, proizvodnju, montažu, integraciju i testiranje samog IMECE-a.

"Lansiranjem IMECE-a i planiranim lansiranjem Turksata 6A, broj turskih satelita u svemiru dostići će deset", rekao je Erdogan.

Orbita ovog satelita biće podudarna sa Suncem na visini od 680 kilometara i služiti u oblastima odbrane, upravljanja katastrofama, životne sredine i urbanizacije te poljoprivrede i šumarstva.

Tokom misije od pet godina, satelit IMECE snimaće slike iz cijelog svijeta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније