Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Бета [ R.B. ]

17. 04. 2023. 10:23 >> 10:23
1

VEČERAŠ OBRAĆANjE

"Le Monde": Makron želi da obnovi vezu sa Francuzima

Francuski predsjednik Emanuel Makron svojim svečanim obraćanjem Francuzima večeras na televiziji želi da obnovi vezu sa njima posle sporne penzione reforme koja je od januara izazvala proteste i štrajkove širom zemlje, ocijenio je pariski list Mond (Le Monde).

"Poslije tri mjeseca obilježena masovnom mobilizacijom isprekidanom sukobima protiv penzione reforme, predsjednik želi da povrati kontrolu i da se ponovo poveže sa Francuzima koji su ga ponovo izabrali prije samo godinu dana, ali su se već, čini se, umorili od njega", prenio je danas Mond.

Jelisejska palata je najavljajući govor saopštila da će Makron predstaviti svoju analizu situacije i pokazati da je čuo gnijev stanovništva protiv penzione reforme.

Makron će pomenuti i pitanja zdravstva i obrazovanja, i uopšte javnih službi koje se, u očima mnogih Francuza, "raspadaju i iznevjerili su" dato obećanje.

Agencija Frans pres se zapitala o budućnosti Makronovog predsjedničkog mandata.

Makron će se obratiti Francuzima u atmosferi političke krize i sa sindikatima koji ne odustaju od zahtjeva za povlačenjem sporne reforme.

Sindikati i protivnici reforme su pozvali da večeras od 20.00 kada počinje Makronov govor, lupaju u šerpe ispred svojih opština širom Francuske.

Francuski predsjednik će prije obraćanja Francuzima tokom dana imati sastanke sa ministrima kako bi odredili perspektive u narednim nedjeljama i mjesecima.

Makronovo obraćanje dolazi pošto je u Službenom glasniku objavljena nepopularna penziona reforma i njena glavna mjera za podizanje starosne granice za odlazak u penziju na 64 godine.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније