Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Т.Г. [ Beta ]

21. 04. 2023. 15:45 >> 15:47

UN

"Glečeri su se topili nezapamćenom brzinom prošle godine"

Glečeri su se topili velikom brzinom prošle godine, što je fenomen koji se za sada čini nezaustavljivim, upozorile su danas Ujedinjene nacije (UN).

U svom godišnjem izvještaju o stanju klime, Svjetska meteorološka organizacija UN (SMO) navodi se da je više indikatora klimatskih promjena dostiglo do danas nezabilježene vrijednosti.

Izvještaj potvrđuje da je prosječna temperatura planete 2022. bila 1,15 stepeni Celzijusa toplija nego u preindustrijskim vremenima (1850-1900) i da su posljednjih osam godina bile najtoplije do danas.

Prema SMO, "led na Antarktiku je dostigao najniži nivo u istoriji, a otapanje nekih evropskih glečera su do sada nezabilježena".

"Igra je već izgubljena za glečere jer je koncentracija CO2 već veoma visoka i porast nivoa mora će se vjerovatno nastaviti hiljadama godina", rekao je generalni sekretar SMO Peteri Talas.

Topljenje glečera se ne može zaustaviti, kako je naveo, "osim ako stvorimo način da uklonimo CO2 iz atmosfere".

"Emisije gasova sa efektom staklene bašte nastavljaju da rastu, klima nastavlja da se mijenja, a ljudi širom svijeta i dalje su teško pogođeni ekstremnim vremenskim i klimatskim pojavama", navodi Talas u izvještaju.

On je međutim dodao da ima nade posebno zbog toga što zelena energija postaje jeftinija od fosilnih goriva.

Planeta više ne ide ka zagrijavanju od tri do pet stepeni Celzijusa, kao što je predviđeno 2014. godine, već ka zagrijavanju od 2,5 do tri stepena, naveo je Talas.

Kako je dodao ovaj finski meteorolog koji je na čelu SMO, 32 zemlje su smanjile svoje emisije štetnih gasova a da to nije spriječilo ekonomski rast.

"Dobra vijest je da privatni sektor i velike kompanije širom svijeta žele da budu dio rješenja", ocijenio je Talas.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније