Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Ч.Ј. [ Beta ]

30. 05. 2023. 14:40 >> 14:48

SA TROČLANOM POSADOM

Kina lansirala svemirski brod Šendžou-16

Kina je danas lansirala svemirski brod Šendžou-16 sa ljudskom posadom, poslavši tri astronauta u petomjesečnu misiju, objavila je agencija Sinhua.

Svemirski brod, na vrhu rakete nosača Dugi marš -2F (Long March-2F) poletio je iz centra za lansiranje satelita Điućuan na sjeverozapadu Kine u 9.31 po pekinškom vremenu, saopštila je Kineska svemirska agencija (CMSA).

Otprilike 10 minuta nakon lansiranja, Šendžou-16 se odvojio od rakete i ušao u svoju orbitu. Članovi posade su u dobroj formi i lansiranje je potpuno uspješno, saopštila je CMSA.

Nakon ulaska u orbitu, svemirski brod Šendžou-16 će napraviti brzo, automatsko sastajanje i pristajanje sa kombinacijom svemirske stanice. Posada Šendžou-16 će se rotirati sa posadom Šendžou-15 u orbiti.

Planirano je da astronauti Šendžou-16 sprovedu opsežna ispitivanja u orbiti i eksperimente u različitim oblastima. Od njih se očekuje da ostvare naučna dostignuća visokog nivoa u proučavanju novih kvantnih fenomena, visokopreciznih prostorno-vremensko-frekventnih sistema, verifikacije opšte teorije relativnosti i porijekla života.

Posada, koju čine Đing Hajpeng, Džu Jangdžu i Gui Haičao, biće svjedoci pristajanja teretnog broda Tjandžou-5 i svemirskog broda sa posaom Šendžou-17, kao i odlaska svemirskog broda sa posadom Šendžou-15 i Tiandžou-5.

To je prva misija sa posadom za fazu primjene i razvoja kineske svemirske stanice i 29. misija leta otkako je u Kini odobren i pokrenut svemirski program za letove s posadom.

Današnje lansiranje takođe označava 475. letnu misiju serije raketa nosača Dugi marš.

Kombinacija svemirske stanice je sada u orbiti za susretanje i pristajanje. U dobrom je radnom stanju i spreman za sastanak i pristajanje Šendžou-16 i ulazak njegove posade.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније