Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Т.Г. [ Beta ]

31. 05. 2023. 23:00   >>  22:59

OČEKUJE SE DRUGO LANSIRANjE

S. Koreja nije uspjela da pošalje svoj prvi obavještajni satelit u svemir

Pokušaj Sjeverne Koreje da pošalje svoj prvi špijunski satelit u svemir nije uspio, saopšteno je danas iz Pjongjanga.

Sjeverna Koreja je posle neuobičajeno brzog priznanja o neuspjehu lansiranja satelita, saopštila da će izvesti drugo lansiranje kada sazna šta se dogodilo sa polijetanjem rakete, navodi agencija AP.

To nagovještava da sjevernokorejski vođa Kim Džong Un ostaje odlučan da proširi arsenal oružja da bi izvršio dodatni pritisak na Vašington i Seul, dok je diplomatija u zastoju.

Nova raketa Čolima-1, koja je nosila satelit Maligjong-1, lansirana je u 6.37 jutros sa sjevernokorejskog poligona Sohae, na sjeverozapadu zemlje. Raketa se srušila kod zapadne obale Korejskog poluostrva pošto je izgubila snagu poslije odvajanja prvog i drugog dijela, javila je sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

Kako je navedeno, sjevernokorejska svemirska agencija će ispitati defekte otkrivene lansiranjem i preduzeti hitne mjere da ih prevaziđe i sprovede drugo lansiranje što je prije moguće.

Sjevernokorejsko lansiranje satelita predstavlja kršenje rezolucija Savjeta bezbjednosti UN koje zabranjuju zemlji da sprovede bilo kakvo lansiranje zasnovano na balističkoj tehnologiji.

Posmatrači kažu da su ranija sjevernokorejska lansiranja satelita pomogla zemlji da poboljša svoju tehnologiju raketa sa dugim dometom, mada je ovo posljednje lansiranje najvjerovatnije bilo usmjereno na postavljanju špijunskog satelita.

Sjeverna Koreja je već pokazala da bi njene rakete mogle da pogode američko kopno. Ona ima višegodišnje iskustvo testiranja interkontinentalnih balističkih raketa.

Današnje neuspjelo lansiranje izazvalo je kratkotrajna upozorenja na evakuaciju u Južnoj Koreji i Japanu. Južnokorejska vojska saopštila je da je podigla vojnu gotovost u saradnji sa SAD a Japan je naveo da je spreman da odgovori na svaku hitnu situaciju.

Južnokorejska vojska saopštila je da je raketa imala "abnormlan let" prije nego što je pala u vodu. Japanski zvaničnik Hirokazu Macuno rekao je novinarima da se vjeruje da "nikakav predmet" nije stigao u svemir.

Portparol američkog Nacionalnog savjeta za bezbjednost Adam Hodž rekao je da Vašington oštro osuđuje sjevernokorejsko lansiranje zato što koristi zabranjenu tehnologiju balističkih raketa, podiže tenzije i reskira da destabilizuje region i šire.

Hodž je rekao da SAD pozivaju Sjevernu Koreju da se vrati pregovorima i prekine svoje provokativno djelovanje. Rekao je da će SAD preduzeti sve potrebne mjere da osiguraju bezbjednost Amerike i odbranu Južne Koreje i Japana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније