Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ M.L.B. ]

05. 06. 2023. 23:01   >>  23:00

REGIONALNA NOVINSKA GRUPA

Štrajk novinara u 20-tak redakcija od Kalifornije do Njujorka

Više stotina novinara zaposlenih u glavnoj američkoj regionalnoj novinskoj grupi Ganet štrajkuje danas tražeći nove investicije u "desetkovano" lokalno izvještavanje i odlazak šefa kompanije koja je u teškoćama.

Na poziv novinarskog sindikata Njuz Gild-CVA, više od 1.000 zaposlenih u 20-tak redakcija od Kalifornije do Njujorka protestovalo je danas, a neki će možda i sjutra, navele su sindikalne organizacije.

Oni protestuju zbog uprave Ganeta i mjera za smanjenje troškova uvedenih od spajanja sa GejtHaus media 2019. godine.

Glavno izdanje Ganeta je mreža listova USA Today.

Grupu koja takođe kontroliše Palm Beach Post u saveznoj državi Floridi ili Arizona Republic, kupila je u novembru 2019. godine New Media Investment Group (takođe zvana GateHouse Media) da formira ogromnu grupu sa 250 lokalnih publikacija.

Međutim od tada su redakcije ispražnjene, smanjeno je pokrivanje lokalnih vijesti i akcije Ganeta pale su za gotovo 70 odsto, znatno više nego kod konkurenata kao što su Njujork Tajms i Li Enterprajzis.

Profesionalne organizacije ukazuju na loše upravljanje Ganetom generalnog direktora Majka Rida koji je prema njima demoralisao redakcije i onemogućio kvalitetno novinarstvo.

Rid se takođe optužuje da je znatno redukovao pokrivanje lokalnih informacija širom zemlje i smanjio plate i doprinose novinara.

Novinari su tražilli od akcionara kompanije koji se danas sastaju u sjedištu Ganeta u državi Virdžiniji, predgrađu glavnog grada Vašingtona, da glasaju protiv Rida.

Portparol Ganeta napisao je da uprkos blokada na nekim tržištima neće biti poremećaja i da će grupa nastaviti da obezbjeđuje informacije svojim vijernim čitaocima.

Dok je prema sindikatima grupa smanjila za 20 odsto masu plata svojih publikacija u saopštenju grupe se navodi da uprava namjerava da "očuva novinarstvo i donese svojim zaposlenim pravednu vrijednost plata i doprinosa".

Nekad uspješna i izuzetno raznovrsna regionalna i lokalna dnevna štampa jako je pogođena u SAD nizom kriza, posebno kao posljedica pandemije kovida-19.

Redakcije u toj zemlji, vrlo privrženoj slobodi medija i izražavanja, izgubile su oko 30.000 novinara između 2008. i 2020. (od 114.000 na 85.000 ljudi) prema studiji Pju Riserč centra iz 2021.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније