Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Ч.Ј. [ Beta ]

07. 06. 2023. 16:33 >> 16:33

PREDLAŽE MEĐUNARODNU ISTRAGU ZA BRANU

Erdogan razgovarao sa Zelenskim i Putinom

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan predložio je danas ukrajinskom i ruskom predsjedniku formiranje međunarodne istražne komisije povodom uništenja brane Kahovka na jugu Ukrajine.

U telefonskom razgovoru sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim predsjednik Erdogan je rekao da bi komisija mogla biti formirana uz učešće stručnjaka dvije zaraćene strane, Ujedinjenih nacija i međunarodne zajednice, uključujući Tursku, saopšteno je iz turskog predsjedništva.

Cilj komisije bio bi da sprovede "dubinsku istragu o razaranju brane Kahovka", navodi se u saopštenju.

Erdogan koji je zatim razgovarao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom bi želio da se tom istragom "ukloni svaka sumnja", navelo je tursko predsjedništvo u odvojenom saopštenju.

Moskva i Kijev uzajamno se optužuju za napad na branu iz koje se vodom snabdijeva Krim koji je Rusija pripojila 2014. godine, i nalazi se na putu ukrajinskih trupa koje nastoje da povrate okupirane teritorije. Razaranje brane dovelo je do izlivanja vode u Dnjepar zbog čega je više hiljada civila moralo da napusti poplavljene zone, a strahuje se i od ekološke katastrofe.

Zelenski je preko Tvitera napisao danas da je sa svojim turskim kolegom Erdoganom razgovarao o "humanitarnim i ekološkim posljedicama" poplava izazvanim na jugu Ukrajine uništenjem brane Kahovka.

"Govorili smo o humanitarnim i ekološkim posljedicama ruskog terorističkog čina na hidrocentralu Kahovka, uključujući rizike za nuklearnu centralu Zaporožje", napisao je Zelenski preko Tvitera. On je rekao da je u telefonskom razgovoru sa Erdoganom prenio spisak hitnih potreba da bi se suočilo sa katastrofom.

Turska, zemlja članica NATO, uspjela je od početka ruske invazije Ukrajine u februaru 2022. da održi dobre odnose sa Kijevom i Moskvom.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније