Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

klix.ba [ R.B. ]

26. 07. 2023. 09:12 >> 09:12

VEĆINA U ŠPANIJI

Može li se katalonska separatistička stranka pridružiti koalicionoj vladi?

Analitičari u Španiji komentarisali su mogućnost da, ukoliko ljevica ili desnica ne osiguraju većinu za formiranje nove vlade, katalonske stranke koje se zalažu za nezavisnost uđu u opticaj i dobiju pregovaračku poziciju.

U tom slučaju bi lider stranke Juts Karles Pućemon, koji je prognan i nalazi se u Belgiji, morao od države dobiti amnestiju zbog organiziranja ilegalnog referenduma o nezavisnosti 2017. godine.

"Želimo da imamo pravo na samoopredjeljenje i amnestiju. Amnestiju koja nije riješena uz nekoliko pomilovanja koje je dala vlada", rekao je za Euronews Josep Rius, portparol stranke JuntsxCatalunya.

S druge strane, premijer Pedro Sančes i njegova ljevičarska stranka PSOE uvijek su isključivali mogućnost pomoći katalonskim separatistima.

"PSOE je mnogo puta rekao da je jedinstvo Španije nešto što se ne može dovesti u pitanje. Dakle, u tom smislu, čini se da je teško za PSOE da pregovara o ovim uslovima", rekao je za Euronews politički analitičar Marc Guinjoan.

Dodaje da Junts nema toliki poticaj da formira ili forsira koaliciju sa PSOE i Sumarom.

"Tako da ćemo vidjeti šta će se dogoditi u narednim mjesecima", rekao je.

U ponedjeljak je Ured javnog tužioca zatražio da se Pućsemonova međunarodna potjernica ponovo aktivira, zbog čega se čini još manje vjerovatnim.

U međuvremenu, postoji rok do 17. augusta za popunjavanje Kongresa postizbornim članovima.

A ako ne bude formirana koalicija Španiju očekuju novi izbori.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније