Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ A.B. ]

26. 07. 2023. 16:32 >> 16:36

PROTEST U KABULU

Zatvoreni frizerski saloni: U Avganistanu bez posla ostalo 60.000 žena

Zbog odluke talibana da zatvore sve kozmetičke i frizerske salone u Avganistanu protestovale su žene koje su ovom prilikom ostale bez posla.

"I mi smo ljudska bića, i mi dišemo kao i žene u drugim zemljama", poručuju Avganistanke koje su danas izašle na ulice.

Za žene u Avganistanu ovo nije samo zabrana da sređuju nokte i frizure, već i gašenje nekih od malobrojnih mjesta na koje su mogle da odu, od kada su im talibani zabranili pristup javnim parkovima i univerzitetima.

Ipak, najveći problem im je - kako da prehrane porodice.

Talibanska vlada u Avganistanu odlučila je da od danas svi saloni ljepote moraju da budu zatvoreni, što su najavili prije mjesec dana. Nakon što je taj rok istekao, krenuće u kontrolu. Međutim, nisu precizirali kako će oni koji se ne povinuju takvoj odluci biti kažnjeni.

Uslijedilo je veliko protivljenje javnosti, pa su se na protestu u Kabulu okupile desetine kozmetičara i šminkera.

“Mi patimo ovdje u Avganistanu. Saloni će biti zatvoreni. Svi mi koje ovde radimo smo jedini hranioci naših porodica. Ne znam zašto Talibani to rade. Zabrinute smo, šta dalje. Šta će naše porodice jesti”, kaže jedna od Avganistanki čiju porodicu ovakva odluka direktno ugrožava.

Ovo su rijetki javni protesti u Avganistanu. Bezbjednosne snage koristile su šmrkove i elektrošokere da razbiju demonstracije.

“Kada je najavljeno zatvaranje, jako sam se uznemirila. Iz dana u dan talibani pokušavaju da nas, žene, eliminišu iz društva. Zabranili su škole, univerzitete i zapošljavanje žena, a ta ograničenja se povećavaju iz dana u dan", rekla je jedna od Avganistanki.

Talibani kažu da su odlučili da zabrane rad kozmetičkim salonima jer su nudili usluge navodno "zabranjene u islamu" i zato što su navodno uzrokovali ekonomske teškoće porodicama mladoženja.

Prema običajima, porodice mladoženje su obavezne da plate usluge frizerskom salonu za mladu i njene bliske rođake prije vjenčanja.

“Mi smo takođe ljudska bića. I mi dišemo, mi smo kao i žene u drugim zemljama. Niko ne shvata u kakvom su stanju žene u Avganistanu", govori potreseno Avganistanka.

Bez posla ostaje 60.000 žena

Protivnici ovakve odluke navode da nije riječ o sređivanju kose ili noktiju, već da oko 60.000 žena ostaju bez posla.

Žene ovom odlukom gube jedno od malobrojnih mjesta na koje su mogle da odu nakon što su talibani uništili cio sistem koji je uspostavljen da odgovori na nasilje u porodici.

“Jedino što nam ostaje jeste da napustimo zemlju i odemo u inostranstvo, ali i tamo možemo biti ponižavane jer smo iz Avganistana. Želimo da živimo u svojoj zemlji, ali ako su ženama zatvoreni svi putevi, onda je napuštanje domovine jedini način", ističe jedna od šminkerki.

Uprkos početnim obećanjima o umjerenijoj vladavini nego tokom njihove prethodne vladavine devedesetih, talibani su nametnuli oštre mjere nakon preuzimanja kontrole nad Avganistanom u avgustu 2021. godine, kada su se povukle snage SAD i NATO-a.

"Moja poruka Islamskom emiratu je da budu ljubazni prema ženama i da ne ometaju naš posao. Ovo je jedino mjesto gdje možemo da zaradimo za hranu za svoju porodicu. Molimo vas, ne ometajte naš rad”, molba je jedne od onih čiji je posao ugrožen.

Prethodno su talibani ženama zabranili pristup javnim prostorima kao što su parkovi, zabranili studiranje i ugrozili im medijske slobode.

"Ako se ovako nastavi, žene u Avganistanu nemaju budućnost. Biće prinuđene da se udaju sa 13 ili 14 godina. Mi se, zbog ovih zabrana vraćamo ne 20 godina unazad, već 70 godina".

Sve te mjere su izazvale žestoke kritike međunarodne javnosti, ali ništa se nije promijenilo. Ujedinjene nacije obećavaju da će razgovarati sa avganistanskim vlastima oko toga da se zabrana poništi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније