Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ N1 ]

30. 07. 2023. 20:43 >> 20:45

NAKON PUČA

Države Zapadne Afrike upozoravaju vojnu huntu u Nigeru

Zapadnoafričke zemlje su naložile ekonomsku blokadu Nigera, prekinule sve trgovinske i finansijske transakcije sa tom zemljom, i postavile sedmodnevni ultimatum vojnoj hunti da povrati ustavni poredak, a tvrde i da ne isključuju mogućnost "upotrebe sile".

U glavnom gradu Nigera, Nijameju, nekoliko hiljada pristalica pučista protestovalo je ispred ambasade Francuske, a policija ih je rastjerala suzavcem kada su pokušali da upadnu u diplomatsko predstavništvo. 

Demonstransti su srušili ploču s nazivom ambasade, izgazili je i okačili zastave Rusije i Nigera.

Taj skup su osudile francuske vlasti i upozorile da „neće tolerisati bilo kakav napad na Francusku i njene interese“ u Nigeru. Takođe su zaprijetile da će u slučaju nasilja "odgovoriti odmah i odlučno“.

Pritisak se svakim danom sve više povećava na novoproglašenog prvog čovjeka Nigera, pučistu, generala Abdurahamana Tijanija, šefa predsjedničke garde.

Zapadnoafrički blok (ECOVAS), Afrička unija i zapadne zemlje, uključujući Francusku i SAD, ne priznaju vlasti nastale pučem i pozivaju na povratak ustavnog poretka.

Tako je danas u Abudži održan vanredni samit Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (čiji je Niger član sa još 14 zemalja) pod pokroviteljstvom predsjednika Nigerije Bola Tinubu. 

ECOVAS je zatražio neposredno oslobađanje predsjednika Mohameda Bazuma koji se nalazi zatočen u rezidenciji predsjedničke palate i potpuni povratak ustavnog poretka.

"Ako ti zahtjevi ne budu ispunjeni u roku od nedjelju dana, ECOVAS će preduzeti sve neophodne mjere, a te mjere mogu uključiti i upotrebu sile“, navodi se u saopštenju poslije sastanka.

Regionalna organizacija je takođe odlučila da obustavi sve trgovinske i finansijske transakcije između svojih država članica i Nigera.

Odlučeno je o drugim finansijskim sankcijama, uključujući zamrzavanje imovine vojnih zvaničnika umiješanih u puč.

Na sastanku je bio i lider Čada Mahamat Idris Debi Itno, čija zemlja nije članica EKOVAS-a, ali je susjed Nigera. On je poslije sastanka otišao u Nijamej u pokušaju rješavanja krize.

Što se tiče Afričke unije, ona je u petak postavila ultimatum od 15 dana vojsci da obnovi "ustavni poredak“.

Vašington je izrazio "nepokolebljivu podršku“ svrgnutom predsjedniku Mohamedu Bazumu, upozoravajući da puč ugrožava partnerstvo SAD i Nigera.

Francuska, saveznik Nigera u borbi protiv džihadista, koja tamo ima 1.500 vojnika, saopštila je u subotu da obustavlja svoju pomoć poslije vojnog udara.

Poslije Malija i Burkine Faso, Niger, koji je pogođen napadima grupa povezanih sa Islamskom državom i Al-Kaidom, treća je zemlja u regionu koja je pretrpjela državni udar od 2020. godine.

Niger sa oko 20 miliona stanovnika jedna je od najsiromašnijih zemalja na svijetu, uprkos resursima uranijuma.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније