Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ RTS ]

29. 01. 2024. 10:03 >> 10:03

Bajden najavio odgovor

Islamski otpor preuzeo odgovornost za napad na američku bazu

Islamski otpor u Iraku, krovna grupa nekoliko naoružanih militantnih iračkih frakcija koje podržava Iran, preuzela je odgovornost za napade na granici Jordana i Sirije, uključujući napad dronom na vojnu bazu SAD u kojem su ubijena tri, a ranjena 34 američka vojnika. Predsjednik SAD Džo Bajden najavio je odgovor.

Snage Islamskog otpora saopštile su na svom Telegram kanalu da su pokrenule napade bespilotnim letjelicama juče u zoru u okviru svojih napora da se, kako su naveli, "odupru američkim okupacionim snagama u Iraku" i kao odgovor na izraelske "masakre" nad narodom u Gazi.

Napadi su bili usmjereni na četiri baze, od kojih su tri u Siriji, saopštila je ta militantna grupa.

Tri američka vojnika su poginula, a najmanje 34 je povrijeđeno u napadu dronom prošle noći na manju američku bazu u Jordanu, blizu granice sa Sirijom, što su prvi američki gubici od neprijateljskog djelovanja na Bliskom istoku od početka rata u Gazi.

Jordan je najoštrije osudio "teroristički napad" na američku vojnu bazu na granici te zemlje sa Sirijom, saopštio da se napad dogodio na teritoriji Sirije i naveo da radi sa Vašingtonom na obezbjeđivanju svoje granice.

Američka vlada još nije imenovala konkretnu miliciju koju smatra odgovornom za napad, a američki zvaničnik rekao je za Si-En-En da se to još uvijek utvrđuje.

Predsjednik SAD Džo Bajden je za to vrijeme obećao da će krivi za smrt i ranjavanje američkih vojnika odgovarati.

Ministar komunikacija jordanske vlade rekao je da je napad u kojem su ubijeni američki vojnici bio usmjeren na "napredni položaj na granici sa Sirijom" i da niko od pripadnika jordanske pogranične straže nije povrijeđen.

Jordanski zvaničnici često su ranije u svojim osudama sukoba u Gazi isticali zabrinutost zbog potencijalnog širenja rata na Bliskom istoku.

Jordan je ključni partner SAD u regionu i dobija značajne količine pomoći kroz taj odnos.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније