Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.L.B. [ Beta ]

31. 01. 2024. 22:15 >> 22:15
Čitaj mi:

REAGOVANJE MINISTARKE

Južna Afrika: Izrael ignoriše mjere UN-a

Ministarka spoljnih poslova Južne Afrike Naledi Pandor je danas izjavila da Izrael ignoriše obavezujuću odluku Međunarodnog krivičnog suda (MKS) i da je za nekoliko dana u Gazi ubio stotine civila.

Ona je pitala zašto po tužbi Južne Afrike protiv Izraela za genocid nad Palestincima pred MKS nije izdat nalog za hapšenje premijera Izraela Benjamina Netanjahua.

Pandor je, ne govoreći o detaljima, navela da će Južna Afrika "predložiti druge mjere globalnoj zajednici" da bi se Izrael spriječio da ubija civile u Gazi.

"Govoreći pošteno, smatram da su odluka suda ignorisane. Stotine ljudi su ubijene u posljednja tri-četiri dana. Jasno je da Izrael vjeruje da ima dozvolu da radi kako hoće", rekla je ministarka.

Najviši sud Ujedinjenih nacija je na samom početku postupka po tužbi Južne Afrike odmah donio odluku kojom je naložio Izraelu da smjesta učini sve što može da spriječi ubijanje, uništavanje i bilo koje akte genocida nad Palestincima u Pojasu Gaze, ali nije naređen prekid vatre.

Sud je naložio i da Izrael hitno dostavi osnovnu humanitarnu pomoć u Gazu, a i da u roku od mjesec dana podnese izvještaj o svemu preduzetom, odnosno da li se pridržavao odluke suda. To je tek prva odluka u procesu Južne Afrike protiv Izraela koji bi mogao trajati mjesecima ili i duže od toga.

Uprkos obavezujućoj odluci Suda Izrael je nastavio vojnu operaciju u Gazi koju vodi, kao što je više puta rekao, "radi uništenja Hamasa".

Ministarstvo zdravlja Gaze kojim upravlja Hamas, danas je saopštilo da je u prethodna 24 sata ubijeno 150 ljudi, čime se broj ubijenih u napadima Izraela od početka rata povećao na više od 26.700.

Južnoafrička ministarka Pandor je još rekla da svijet ne čini ništa da zaštiti civile u Gazi, te da je takvo ponašanje doprinio genocidu u Ruandi 1994. godine, kada je ubijeno više od 800.000 ljudi.

"Dozvoljavamo da se ovo ponovi, pred našim očima, na našim TV ekranima", rekla je Pandor.

Odluka suda je obavezujuća za Izrael kojem bi Ujedinjene nacije mogle da uvedu sankcije ako se utvrdi da je krši, iako bi SAD, bliski saveznik Tel Aviva, mogle staviti veto na sve sankcije.

Netanjahu je rekao da će Izrael "nastaviti da čini ono što je neophodno da odbrani zemlju i narod".

Izraelska agresija na Gazu počela je pošto što su borci predvođeni Hamasom iz Gaze upali u Izrael i ubili više od 1.200 ljudi, a oko 250 oteli. Od toga je oko 130 talaca i dalje u Gazi, pod napadom Izraela.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније