Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Beta ]

20. 02. 2024. 21:43 >> 21:52
Čitaj mi:

JUŽNA AFRIKA

Raste nezaposlenost uoči najneizvjesnijih izbora u posljednjih 30 godina

Stopa nezaposalenosti u Južnoj Africi dostigla je 32,1 odsto u četvrtom kvartalu prošle godine i najviša je na svijetu, navodi se u zvaničnom izvještaju Vlade te zemlje objavljenom danas.

U izvještaju se navodi da se broj nezaposlenih radno sposobnih ljudi u Južnoj Africi popeo na 7,9 miliona nakon što je još 46.000 ostalo bez posla u posljednja tri mjeseca 2023.

Nezaposlenost među populacijom starom između 15 i 24 godine je krajem prošle godine iznosila čak 59,4 odsto.

To predstavlja veliki udarac vladajućem Afričkom nacionalnom kongresu (ANC) koji se suočava sa najneizvjesnijim izborima od kada su došli na vlast 1994. na prvim demokratskim izborima od pada aparthejda.

Očekuje se da će pitanje velike nezaposlenosti biti ključno na predstojećim izborima čiji datum još nije određen, ali po zakonu moraju se održati između maja i avgusta ove godine.

Podrška ANC-u je postepeno opadala tokom posljednjih 30 godina, uglavnom zbog njenog neuspjeha da obezbijedi poslove, smještaj i druge usluge milionima siromašnih ljudi.

Prema posljednjim anketama vladajući ANC će možda dobiti manje od 50 odsto glasova, što bi bio prvi takav slučaj od izbora 1994.

Prema južnoafričkim zakonima, poslanici biraju predsjednika, tako da stranka ili koalicija sa većinom u parlamentu kontroliše i izvršnu i zakonodavnu vlast. Ako podrška ANC padne ispod 50 odsto stranka bi morala da sklopi sporazume sa manjim strankama kako bi osigurala reizbor aktuelnog predsjednika Južne Afrike Sirila Ramafose.

Situacija da se mora pribjeći koaliciji do danas se nije dogodila na nacionalnom nivou u Južnoj Africi i to bi okončalo dominaciju stranke koju je nekada vodio Nelson Mandela. Upozorenje za ANC je došlo na lokalnim izborima 2021. kada je stranka prvi put dobila manje od 50 odsto glasova.

Glavna opoziciona partija u Južnoj Africi, Demokrtska Alijansa je najavila mogućnost sklapanja koalicije sa drugim manjim partijama koje će ući u parlament i tako prvi put za tri decenije smijeniti ANC.

Demokratska Alijansa obećava da će otvoriti najmanje dva miliona novih radnih mjesta, ako pobijedi na ovogodišnjim opštim izborima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније