Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

K. J. [ Beta ]

28. 02. 2024. 22:17 >> 22:18
Čitaj mi:

ODLUČIO Danas

Vođa republikanaca odlazi sa čelne pozicije u Senatu SAD

Mič Mekonel, lider američkog Senata sa najdužim stažom na toj funkciji, odlučio je danas da odstupi u novembru, posle dve decenije umešnog rukovođenja uprkos dramatičnim potresima u svojoj Republikanskoj partiji.

Taj senator iz Kentakija, koji je prošle godine napunio 82 godine, a senator je od 1985, obznanio je svoju odluku sa podijuma gornjeg doma američkog Kongresa.

"Jedan od najpotcenjenijih životnih talenata je znati kada je vrijeme da se pređe na sljedeće poglavlje života", rekao je i Mekonel i dodao: "Prema tome, stojim danas ovde pred vama... da vam kažem da će ovo biti moj posljednji mandat kao republikanskog lidera Senata".

Njegova odluka naglašava moćnu ideološku u Republikanskoj partiji: od tradicionalng konzervativizma sa snažnim međunarodnih savezništvima koje je baštinio Ronald Regan, do vatrenog, često izolacionističkog populizma Donalda Trampa.

Mekonel je rekao da će služiti kao senator do kraja svoga mandata koji ističe u januaru 2027. godine, "premda sa drugog mjesta u ovoj sali".

Njegovi saradnici kažu da odluka nema veze sa njegovim zdravlje mada je prošle godine imao kontuzije od pada, a od tada mu se dešavalo da mu lice nakratko ukoči dok govori.

"Dok sam razmišljao o trenutku u kojem ću saopštiti vijest Senatu, uvek sam zamišljao trenutak u kojem ću imati potpunu jasnoću i osjećati potpun mir u pogledu završetka moga rada. Trenutak u kojem ću biti siguran da sam pomogao da se očuvaju ideali u koje tako snažno vjerujem. Taj trenutak je došao danas" - rekao je Mekonel, koji je radio pod pritiskom neumornog, ponekad neprijateljskog krila Trampovih republikanaca.

Iako su sarađivali dok je Tramp bio predsjednik (2016-2020), razišli su se u decembru 2020. godine kada je Mekonel odlučno odbio da podrži Trampovu laž da je zbog navodnog lažiranja rezultata izbora izgubio od Džozefa Bajdena.

Jaz među njima se dramatično produbio posle napada pobunjene mase na Kongres 6. januara 2021. godine, kada je Mekonel rekao da je direktno Tramp kriv i odgovoran za to i da bi ga trebalo krivično goniti. S druge strane, Mekonel je odbio da se drugi postupak protiv Trampa završi osudom u Kongresu.

Mada su Mekonelovi kritičari unutar Republikanske partije postali glasniji, nisu postali naročito brojniji, što je dokaz njegovih strateških i taktičkih umeća, kao i sposobnosti da razume potrebe senatora iz redova svoje stranke.

Prihvatio je pogled Ronalda Regana, predsjednika iz vremena kada je počela njegova služba u Senatu, da SAD imaju važnu ulogu u svetu, pa je uprkos otporima u stranci, uključujući otpor Donalda Trampa, nedavno insistirao na tome da Senat u zakonski paket pomoći stranim zemljama uključi i 60 milijardi dolara za Ukrajinu, izloženu ruskoj invaziji, za šta je uspio da se u Senatu izbori za 22 republikanska glasa za dvostranački paket pomoći.

Taj paket je potom upućen donjem domu Kongresa, Predstavničkom domu na razmatranje gdje je i sada.

Tramp je Republikansku stranku odvukao udesno, a posle izbornog poraza nastavio je da je kontroliše i sada se, uprkos četiri sudska procesa koji se vode protiv njega, uključujući napad na Kapitol 6. januara 2021. godine, bori da ponovo dobije republikansku nominaciju za predsjednika SAD.

Dok su Trampa u tome podržali drugi uticajni republikanci u Senatu, Mekonel je odbio da to učini i zato bio pod kritikom svojih kolega.

Iako je ukazao da su ga godine stigle, izjavio je: "Još ja imam dovoljno goriva u rezervoaru da temeljno razočaram moje kritičare, i imam namjeru to da činim sa svim entuzijazmom na koji sam ih navikao".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније