Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Beta ]

16. 03. 2024. 20:03 >> 20:03

IZ LETONIJE

Poslanica Evropskog parlamenta osumnjičena da je agent ruskog FSB

Letonska državna služba bezbjednosti pokrenula je krivični postupak protiv Tatjane Ždanoke (73), poslanice Evropskog parlamenta (EP), državljanke Letonije, osumnjičene za saradnju sa ruskim obavještajnim i bezbjednosnim službama, prenijeli su letonski mediji.

Ti mediji su javili da je bezbjednosna služba, poznata pod skraćenicom VDD, istraživala aktivnosti Ždanoke i njene navodne veze sa Rusijom u proteklih nekoliko nedelja otkako su u januaru objavljeni izvještaji na ruskim, nordijskim i baltičkim medijskim sajtovima, da je agent ruske Federalne službe bezbjednosti (FSB) od 2004. godine.

Kako prenosi novinska agencija Leta, VDD je odlučila da pokrene krivični postupak protiv Ždanoke 22. februara. Ždanoka je odbacila sve optužbe.

EP je saopštio krajem januara da je otvorio istragu povodom medijskih izvještaja da Ždanoka već nekoliko godina radi kao ruski agent. Saopšteno je da te optužbe shvata veoma ozbiljno.

Posle zajedničke istrage, nezavisni ruski sajt za istraživačko novinarstvo „Insajder“ (Insider), letonski sajt „Re:Baltica“, novinski portal „Delfi Estonia“ i švedski list Ekspresen (Expressen) prenijeli su 29. januara niz procurjelih mejlova koji pokazuju vezu Ždanoke sa njenim kontaktom.

Ekspresen je prenio da Ždanoka širi propagandu o navodnim kršenjima prava Rusa koji žive u baltičkim zemljama i da se, između ostalog, zalaže za politiku Kremlja. Ona je takođe odbila da osudi rusku invaziju na Ukrajini.

Letonija, baltička nacija od 1,9 miliona ljudi, i susjedna Estonija, su dom velike etničke ruske manjine, koja čini oko 25 odsto stanovništva.

Tokom proteklih nekoliko godina, Moskva je redovno optuživala Letoniju i Estoniju da diskriminišu stanovništvo koje govori ruski.

U biografiji Ždanoke, koja je na sajtu EP, navodi se da je ona od 2007. predsjednica nevladine organizacije „Alijanse ljudi sa ruskog govornog područja u EU“ (EU Russian-Speakers’ Alliance).

Prvi put je izabrana u EP 2004. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније