Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ Beta ]

07. 04. 2024. 10:41 >> 10:45
Čitaj mi:

RADIĆE SA IZRAELOM

Australija imenuje savjetnika u istrazi pogibije sedam humanitarnih radnika u Gazi

Australijske vlasti imenovaće specijalnog savjetnika koji će raditi sa Izraelom na obezbjeđivanju "transparentnosti" u istrazi o smrti sedam humanitarnih radnika u Pojasu Gaze, među kojima je jedna Australijanka, koje su dronom ubili Izraelci.

Ministarka spoljnih poslova Australije Peni Vong (Penny Wong) izjavila je da informacije o napadu koje je Izrael do sada pružio nisu dovoljne i da njena vlada želi jednu "kvalifikovanu osobu" da nadgleda istragu.

"Vlada će imenovati specijalnog savjetnika koji će raditi sa Izraelom, kako smo zatražili, kako bismo mogli da budemo obavješteni o toku istražnog procesa", rekla je Peni Vong.

Prema njenim riječima, Australija želi da ima "puno povjerenje u transparentnost istrage".

Australijanka Lalzavmi Frenkon (Lalzawmi Frankcom) (43), zajedno sa još šest humanitarnih radnika američke nevladine organizacije "Svjetska centralna kuhinja" (World Central Kitchen), ubijena je u ponedjeljak uveče u Pojasu Gaze u tri izraelska napada sprovedena u razmaku od četiri minuta na njihov konvoj.

Izraelska vojska je priznala da je napravila niz "ozbiljnih grešaka", tvrdeći da je pogrešno mislila da je gađala "pripadnike palestinskog pokreta Hamas" u tri vozila.

Vojska je takođe priznala da je nevladina organizacija saopštila svoj plan rute, ali da ga vojnici odgovorni za napad, nisu imali tada pri ruci. Dva oficira su od tada otpuštena.

Rat između izraelskih snaga i Hamasa u Pojasu Gaze počeo je tačno pre šest mjeseci, 7. oktobra 2023. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније