Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Beta ]

16. 04. 2024. 15:50 >> 15:49
Čitaj mi:

Visoki komesarijat UN

"Izrael da zaustavi napade svojih naseljenika na Palestince"

Izraelske bezbjednosne snage moraju odmah da prekinu svoje aktivno učešće i podršku napadima izraelskih naseljenika na Palestince u okupiranoj Zapadnoj obali, saopštio je Visoki komesarijat UN za ljudska prava.

Ovo je saopšteno poslije talasa napada kolonista na palestinske gradove i sela u okupiranoj Zapadnoj obali podstaknuti ubistvom 14-ogodišnjeg izraelskog dječaka, a za koje vlasti kažu da je bio rezultat napada militanata.

Palestinsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da su izraelske snage ubile sedam Palestinaca od kada su napadi počeli u petak, a da je još 75 ranjeno.

"Izraelske vlasti treba prije svega da spriječe nove napade, tako što će tražiti od odgovornih da polažu račune", rekla je portparolka Viskog komesarijata Ravina Šamdasani, na redovnom brifingu u Ženevi.

"Osobe osumnjičene za krivična djela, kao što su ubistva i druga ilegalna djela treba da izađu pred sud u okviru sudske procedure u skladu sa međunarodnim normama vezanim za ljudska prava, poslije brze, nepristrasne, efikasne i nezavisne i transparentne istrage", saopštio je Visoki komesarijat.

Portparolka je rekla da eskalacija nasilja posljednjih dana na Zapadnoj obali izaziva veliku zabrinutost.

Izraelske vlasti su apelovale na narod da ne pribjegava osvetničkim napadima u vrijeme kada rastu tenzije. Međutim, grupe za odbranu ljudskih prava dugo optužuju izraelske snage da redovno ignorišu napade naseljenika, ili čak da učestvuju u njima.

Na Zapadnoj obali izraelski vojnici ili naseljenici ubili su najmanje 468 Palestinaca od početka rata između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze 7. oktobra, prema Palestinskoj upravi.

Izraelske kolonije na okupiranoj Zapadnoj obali, gdje živi više od 490.000 Izraelaca su sve ilegalne prema međunarodnom pravu, piše Frans pres.

Tenzije u regionu su porasle od početka rata između Izraela i Hamasa, u Gazi, palestinskoj teritoriji koja je pod kontrolom tog palestinskog islamističkog pokreta. Rat je pokrenut upadom Hamasa na izraelsku teritoriju 7. oktobra kada je ubijeno više od 1.200 ljudi, a 250 je oteto.

Izrael je odgovorio ofanzivom u Gazi koja je izazvala rasprostranjeno razaranje i u kojoj je do sada poginulo više od 33.800 ljudi, prema lokalnim zvaničnicima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније