Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

Objavio: F.R.

14. 09. 2016. 15:36   >>  15:37 3

PROTESTOVALI U BARU

Ekolozi regiona protiv bušenja Jadrana

Ekolozi Crne Gore, Hrvatske i Italije danas su protestovali u Baru zbog najavljenog istraživanja našeg podmorja, obuhvaćenog ugovorom Vlade Crne Gore i italijanske kompanije ENI o eksploatacije nafte i gasa u crnogorskom podmorju, koji je danas potpisan.

„Prenosimo poruke iz Italije i Hrvatske  sa palube broda`Goleta verde`, koji preko 20 godina u ekološkim misijama šalje poruku da je Jadran more svih nas, te da zato i akcija za njegovu zaštitu mora biti zajednička. Na ulazu u Crnu Goru dobili smo liflet `Crna Gora ekološka drava`, i začudili se kako je moguće da tako proklamovana država dozvoljava istraživanja nafte u podmorju“, kazala je Dušica Radojčić iz hrvatske  NVO “Zelena Istra”, javlja jedro.bar.

David Sabadini iz italijanske NVO “Legaambiente” ukazao je da se sada u Italiji na površini od 35.000 kvadratih kilometara sprovodi seizmičko istraživanje podmorja koje ima podjednako štetan uticaj na podvodnu floru i faunu  Hrvatske i Crne Gore, kao i Italije.

“Problemi zagađivanja Jadrana ne mogu rješavati parcijalno, već na međunarodnom nivou. Svuda se plasira ista priča `Ako mi ne krenemo da eksploatišemo, uradiće to komšije`, međutim, javnost mora da zna da to ne rade države, već jedna jedina kompanija-ENI, koja je trenutno u Italiji u istražnom postupku zbog velikog zagađenja Bazilikate, zbog čega je i minister ekonomije morao podnijeti ostavku. Naftni biznis nema nikakve veze sa stanovništvom koje većinski živi od ribarstva i turizma”, kazao je Sabadini.

Marija Tomac iz NVO “Green peace Hrvatska” istakla je da je u Hrvatskoj nakon snažne reakcije javnosti Vlada ove godine proglasila moratorijum na istraživanje nafte i gasa u podmorju “koje je ocijenjeno kao sporan projekat u svakom smislu”.

Generalna direktorica NVO “Green Home” Nataša Kovačević poručlila je da je ovo tragičan dan u kojem se, kako je kazala, ispoljava licemjerje na najvišem nivou, da se na šest dana od jubileja proglašenja ekološke države “potpisuje jedan ovakav ugovor koji omogućava eksploataciju nafte na 40 godina”.

Ines Mrdović, koordinatorka Istraživačkog Centra MANS, navela je  da Vlada od samog početka ovog projekta ispoljava “beskrupulozan odnos” i da insistira na realizaciji posla nimalo ne vodeći računa da je CrnaGora  ekološka država.

“Ugovor je jako loš, nimalo ne štiti javni interes, omogućava kompaniji da se poslije četiri godine istraživanja povuče, a maksimalna kazna za kompaniju je 85 milona eura. Šta ako pričinjena šteta bude veća, i da li je iko vodio računa kako bi se izlivanje nafte odrazilo na crnogorski turizam koji sada ubire 800 miliona eura godišnje”, dodala je Mrdović.

Ministarstvo: Iz Jadrana se nafta eksploatiše već 40 godina

Ministarstvo ekonomije je odgovorilo ekolozima, rekavši da će u Crnu Goru doći oni turisti koji već 40 godina posjećuju zemlje Jadrana koje proizvode naftu i gas.

“To su oni turisti koji dolaze u Italiju koja ima 1.358 istražnih bušotina. Ili oni turisti koji posjećuju Hrvatsku koja je obavila preko 133 istražne aktivnosti u njihovom dijelu Jadrana, posebno u Istru u kojoj se nalazi 18 proizvodnih gasnih buštona. Da ne govorimo o turistima Grčke, gdje su, u naftnom polju Prinos kod ostrva Tasos, platforme udaljene od 8 do 18 kilometara od obale, a naftna industrija i turizam opstaju zajedno oko 30 godina”, navodi se u reagovanju Ministarstva.

Na Jadranu se, kako su dodali, nafta i gas istražuju i proizvode skoro pola vijeka, a to područje ostaje poznato kao atraktivna turistička destinacija.

“To je i najbolji dematnij tvrdnji iznijetih na današnjoj konferenciji za medijie NVO sektora povodom projekta istraživanja i proizvodnje nafte i gasa u Crnoj Gori. Protivnici projekta nisu javnosti objasnili kako je Italija sa toliko istražnih bušotina, od kojih 110 proizvodnih gasnih i 38 naftnih, kao i 100 plinskih platformi, u svijetu prepoznata kao atraktivna turistička destinacija? Ili kako je Hrvatska, sa pomenute 133 bušotine, takođe poznata turistička adresa ali i zemlja koja ima razvijenu industriju proizvodnje i prerade ribe? I u Albaniji se istraživanja sprovode već decenijama”, poručuju iz Ministarstva.

Javnost je, naglasili su, prepoznala činjenicu da se protivnici svih projekata u energetici, počev od malih i velikih hidroelektrana, preko vjetroelektrana, iskorišćavanja termopotencijala, pa do projekta istraživanja nafte i gasa, takvim pristupom zalažu da Crna Gora ne proizvodi, već uvozi energente. “Jasno je da to nikako nije u prilog građanima i razvoju države”, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније