Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

RSE [ R.B. ]

04. 05. 2022. 07:16 >> 07:18

"Ne znamo za sjutra, a ne kakva će sezona biti"

Niko ne zna što će sjutra biti, a ne kakva će nam sezona biti. Ova situacija između Rusije i Ukrajine pogađa ne samo njih nego cijelu Evropu, ali nada umire posljednja i zato sam ipak optimista, iako od sezone ne očekujem neku zaradu, kazao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) budvanski ugostitelj Krsto Niklanović.

Očekivanje da će vojna agresija Rusije na Ukrajinu smanjiti turistička noćenja sa tržišta Rusije i Ukrajine, koja su u Crnoj Gori lani ukupno iznosila preko 20 odsto, nije jedina glavobolja koja mori turističke poslenike uoči nove sezone.

Više od 240 hiljada turista iz Rusije i Ukrajine je prošle godine posjetilo Crnu Goru.

Mjeseci koji su trebali biti utrošeni na njenu pripremu, prošli su u političkim tenzijama smjene vlade i pregovorima oko nove, dok su najave lokalnih izbora u više opština izgurali turističke teme na margine svakodnevice, a poskupljenja su vrtoglavo rasla. I sve to nakon dvije godine iscrpljujuće pandemije korona virusa.

Neizvjesnost je pojačana unutarnjim političkim trvenjima.

"Ta politička previranja su naše hronično stanje i stvarno je iscrpljujuće. To je kao kad bolesnik boluje od teške bolesti, a onda mu kažete da ima i drugih oboljenja. Tako da stvarno čestitam sebi i svima u turizmu koji uspiju da ostanu pozitivni i očekuju neki napredak i uspjeh", priča za RSE dugogodišnji turistički djelatnik Marko Pribilović.

Raditi u turizmu u sadašnjim okolnostima potpune neizvjesnosti je kao žongliranje, kaže Marko.

"Žongleru u cirkusu ljudi se dive dok radi zanimljive akrobacije, a ne vide koliko iza toga stoji puno truda, puno neizvjesnosti i strahova. E, tako se i mi trudimo da bi zaradili za život", kaže Pribilović.

Procjena Privredne komore Crne Gore je da će domaći turizam izgubiti oko 150 miliona eura zbog gubitka istočnog tržišta usljed vojne agresije Rusije na Ukrajinu.

Podsjećamo, Nacionalnoj turističkoj organizaciji koja treba da se bavi promocijom na novim tržištima, bivša Vlada je smanjila ovogodišnji budžet za oko 70 odsto.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније