Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

O. Zogović

12. 06. 2022. 07:37 >> 07:34
1

PLANINA SPECIFIČNE LJEPOTE

Orjen savršen za aktivan odmor

Park prirode Orjen stavljen je u fokus kao destinacija sa velikim turističkim potencijalom kada je riječ o aktivnom odmoru, ne samo za Herceg Novi, nego za cjelokupnu regiju Boke kotorske. U razgovoru za Portal RTCG, iz Parka navode koja su to mjesta koja se moraju posjetiti i koje avanture posjetioci mogu doživjeti na Orjenu.

"Preporučujemo organizovane ture uz pratnju našeg vodiča, jer na taj način gost dobija, osim vođenja, punu informaciju o izabranoj destinaciji i svim njenim zanimljivostima, a u prilici je i da okusi u prirodi domaće proizvode ovoga kraja. Na taj način organizovana, posjeta Sniježnoj jami, u podnožju čuvenog Subrinog amfiteatra, najzanimljivijeg detalja primorskih Dinarida, svakako je pri vrhu naše liste."

Degustacija sladoleda i koktela, rađenih na bazi prirodnog jamskog snijega, vrhunac je Te jedinstvene ture.

"Takođe, organizujemo ture sa posjetom selu Žlijebi, poznatom po svojoj kamenoj graditeljskoj baštini i odličnom pogledu na Boku, zatim biciklističke i ture terencima po starom austrougarskom putu do Orjenskog sedla (1600 m), najviše tačke dokle se može stići na točkovima i uživati u prekrasnim vidicima centralnog Orjena, ali i posjetiti „muzej tehnologije na otvorenom“, posvećen gradnji ovog carskog puta prije više od 110 godina."

Tu je i izazovna biciklistička tura sa obilaskom tradicionalnih orjenskih katuna i ostalih zanimljivosti Orjena.

"Turu zravlja i domaće hrane organizujemo u okolini Vrbanja, na preko 1000 m nadmorske visine, na uređenoj Stazi zdravlja, da bi zatim uživali u degustaciji domaćih specijaliteta u obližnoj konobi. Kao zanimljivost, napominjemo da imamo i vođenu turu koja počinje od samih bedema Starog Herceg Novog (tura hercegnovski vremeplov), u kojoj obilazimo utvrđenja u samom gradu i okolini, ali i istorijska mjesta u njegovom zaleđu."

Neizostavno mjesto za posjetu je, kako kažu, i avanturistički park „Vrbanj“, jedan od najboljih i najopremljenijih u Crnoj Gori.

"Park se nalazi u gustoj bukovoj šumi, na obroncima Orjena, na 1100 mnv. Podignut je poštujući sve standarde zaštite životne sredine, samo od prirodnih materijala. Jedan je od najsavremenijih adrenalinskih parkova u regionu. Rasprostire se na čak 7000 metara kvadratnih, a sastoji se od 4 poligona sa zavidnom cifrom od 44 elementa, a kao posebni, 5. poligon je fascinantni 200-o metarski zip-line. Poligoni su raspodjeljeni po kategorijama od najlakšeg, prilagođenog i za djecu od svega 6 godina, do onog najkomplikovanijeg – prave poslastice za malo spretnije i iskusnije korisnike."

Planinarima stoji na raspolaganju čitava mreža markiranih staza do najatraktivnijih vrhova, među kojima prednjače Subra (1679 m) i Veliki kabao (1894 m), najviša tačka primorskih Dinarida i jadranskog priobalja uopšte.

Iz parka ističu da je Orjen planina specifične, kraške ljepote, sa dijelovima pitomih zaravni i dolova, kombinovanih sa izrazito stjenovitim grebenima.

"Posjetioci navikli na klasične alpske pejzaže, ovdje ostaju zatečeni potpuno drugačijim okruženjem, što je ustvari glavna prednost Orjena, jer nudi originalnost koja nam u savremenom svijetu sve više nestaje. Ljuti krš i njegovi meandri u kamenu, jame, škrape i kamenice, zastrašujući su, ali i izazovni i jedinstveni motivi sa ove planine."

Od žive prirode spomenuli su muniku, endemičnu vrstu bora, po kojoj je Orjen poznat.

"Munika (Pinus heldreichii Christ.) pokriva najteže dostupne grebene središta Orjena, ukorjenivši se na izuzetno teškom, krševitom terenu izloženom vjetrovima, gromovima, mrazevima, ali i ljetnim sušama. Na takvim staništima munika raste sporo, ali i doživljava veliku starost. U dosadašnjim istraživanjima nađeni su primjerci stari čak 600 godina, što će reći da su ovi „metuzalemi“ svoje žile ukopali u orjenski ljuti krš još na prelazu 14. u 15. vijek!"

Ove godine više posjetilaca

Kazali su nam da im precizni statistički podaci još nisu prispjeli, ali da je evidentno da ove godine imaju više posjetilaca. U protekle dvije brojčano su se izdvajali gosti iz Rusije, dok su sada dominantni gosti iz "zapadnih" zemalja.

"Budući da je posjeta Park prirode Orjen u protekle dvije godine bila veoma limitirana mjerama za suzbijanje pandemije Korona virusa, posjete su u tom periodu bile svedene na individualne, odnosno dolaske u manjim grupama. Ove godine se ta struktura ubrzano mijenja u korist organizovanih posjeta većih grupa. Primjera radi, u toku su svakodnevne posjete (izleti) djece osnovnih škola sa područja opštine Herceg Novi, ali i šire."

Nadaju se dobroj sezoni, jer početak obećava.

"Mi smo odradili sve što je u našoj moći da posjeta bude dobra, što nažalost nije garancija u trenutnim geo-strategijskim previranjima."

Neizostavno mjesto za posjetu je avanturistički park "Vrbanj" koji je jedan od najopremljenijih u Crnoj Gori.

"Njegove cijene jesmo korigovali, ali samo zbog toga što su proteklih godina one bile zaista simbolične, takođe iz razloga povećanja posjete. Pošto je taj cilj ostvaren, formirane su nove cijene, u skladu sa cijenama ostalih parkova u okruženju, ali i nizom povoljnosti za različite kategorije posjetilaca."

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније