Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

21. 02. 2023. 17:25 >> 17:19

PROMOCIJA DESTINACIJE

Crna Gora – tvrda biserna školjka

"Ako se negdje spojilo nespojivo, a kontrast između dvije krajnosti prelio u skladnu cjelinu, onda je to Crna Gora. Tu se odvija miješanje osoljenog mediteranskog vazduha sa gordošću planinske oštrine. Tu se sudaraju planina i more, tu se jesen nekad useli prije nego se ljeto spakuje, a zima često zasjede s proljećem. I sve je to moguće iskusiti u istom danu, putujući od krajnjeg sjevera do prvog pogleda na Jadransko more." Ovako je Crna Gora opisana u godišnjem izdanju regionalnog magazina "The Adriatic".

Ističe se ljubaznost Crnogoraca, koji turiste dočekuju vjekovima.

"Još za vrijeme Petrovića počela je izgradnja smještajnih kapaciteta za “izvanjce” tj turiste, a davne 1864. godine izgrađen je i prvi hotel na Cetinju, “Lokanda”. Razvijanje putne infrastrukture pratila je i izgradnja hanova koji su bili karakteristična odmorišta za putnike i tako je stidno počela jedna priča koja je danas nešto po čemu je Crna Gora najprepoznatljivija. Dodatno, povezanost gradova uslovila je i veće kretanje ljudi, a atraktivnost obale već početkom 20. vijeka donijela je i izgradnju Pansiona na zelenoj plaži u Herceg Novom. U tim godinama intenzivnije se razvijalo ono što je danas gotovo trećina BDP-a što Crnu Goru čini prvom zemljom u Evropi po udjelu turizma u ekonomiji", piše u tekstu, u kojem je 14 strana posvećeno Crnoj Gori.

Skoro cijeli jedan vijek je trebalo da protekne da Crna Gora dospije do naslovnica svjetski poznatih časopisa koji su je sve češće svrstavali u 10 najboljih destinacija u svijetu.

"Kotor je za veoma kratko vrijeme dospio na prvo mjesto čuvene Lonely planet liste i tako postao magnet za turiste iz cijelog svijete. Prema riječima mještana, nekoliko godina prije nego se to desilo, jedan od novinara svjetski poznatog časopisa boravio je na odmoru u Kotoru, a stečenu ljubav prenosio je prijateljima, kolegama pa i papiru koji je ovo mjesto popularizovao do mjere da je svijet čuo ono što su oni imali da kažu", navodi se. 

Osim novinarima koji su pronijeli glas o nestvarnoj ljepoti Boke, zahvalni su Crnogorci i društvenim mrežama koje su ono što objektiv vidi prenijele u skoro sve krajeve svijeta. Tako je Bokokotorski zaliv postao najjužniji evropski fjord kojem se dive stotine hiljada ljudi, a Crno jezero mjesto pored kojeg se uprljane misli izbistre od stepena bistrine vode u njemu.

"Čarobna je, iako surova na momente i nedodirljiva na mnogo mjesta. Iako je se pola može sagledati sa Lovćena, i dalje je na poneka mjesta samo pogled i stigao. Zato i ne čudi slogan “Wild beauty”, jer ako je moralo stati u dvije riječi onda su ove dvije prikladne, u divljini stoji dosta, ali ne bi bilo sebi dovoljno da opiše Crnu Goru. Da u wild stane sve što možemo vidjeti ,u beauty će stati sve što možemo doživjeti", piše, između ostalog. 

A, upoznavanje sa Crnom Gorom najbolje je opisano u sljedećem pasusu: 

"Oni koji ovdje dođu na ljeto, već sledećeg dovedu prijatelje, a onda počnu da istražuju Crnu Goru u sva četiri godišnja doba. I kada pitaju da li je nedelju dana dovoljno da se Crna Gora obiđe? Jeste, ali je potreban cijeli život da se istraži."

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније