Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

U fokusu

[ M.V. ]

31. 10. 2022. 23:15 >> 00:37

AGENT VEJN DžEJKOBS

Hapšenje Gogića pokazuje odlučnost FBI da trgovci drogom budu privedeni pravdi

Američko Ministarstvo pravde optužilo je danas bivšeg boksera teške kategorije iz Crne Gore Gorana Gogića (43) za trgovinu 22 tone kokaina u vrijednosti od preko milijardu dolara, od čega je većina bila dio jedne od najvećih zapljena kokaina u američkoj istoriji, javlja agencija Rojters. Gogić je uhapšen u nedjelju uveče dok je pokušavao da se ukrca na let za Cirih sa međunarodnog aerodroma u Majamiju, nakon što ga je optužila velika porota u Njujorku.

Tužioci su teretili Gogića po tri tačke za kršenje saveznog zakona o zaštiti droga na moru i jednu tačku za zavjeru, prenosi Rojters. Za svaku tačku predviđena je obavezna kazna od najmanje 10 godina zatvora i moguća doživotna kazna.

Advokat Gogića nije odmah odgovorio na zahtjeve za komentar.

Optužbe proizilaze iz zapljene 19.930 kilograma (22 tone) kokaina sa tri komercijalna teretna broda 2019. godine, uključujući 17.956 kilograma (19,8 tona) sa "MSC Gaiane" dok je bio usidren na pomorski terminal Paker Avenije u Filadelfiji.

Tužioci su rekli da su pripadnici organizovane grupe transportovali kokain u Evropu iz Kolumbije preko američkih luka, koristeći dizalice i mreže noću za podizanje droge na teretne brodove koji su se približavali gliserima duž ruta brodova.

Složena operacija zahtijevala je poznavanje posade svakog broda, podataka o ruti i lokaciji, kao i da je bilo mjesta za skladištenje droge u kontejnerima koji su već bili na brodu, rekli su tužioci.

Prema sudskim dokumentima, Gogić je nadgledao logistiku šeme, koordinirajući sa članovima posade, kolumbijskim krijumčarima i evropskim pristaništima kako bi imao koristi za sebe i svoje kartele sa Balkana.

U saopštenju, američki tužilac Breon Pis u Bruklinu nazvao je Gogićevo hapšenje i podizanje optužnice „velikom pobjedom za sprovođenje zakona“.

Najmanje osam članova posade broda "Gaiane" izjasnilo se krivim za optužbe za zavjeru zbog svojih uloga.

Prema onlajn evidenciji, Gogić je bio bokser od 2001. do 2012. godine, pobijedio je u 21 meču i izgubio četiri uz dva remija, navodi Rojters.

Saopštenje američkog Ministarstva pravde prenosimo u cjelosti. 

"U saveznom sudu u Bruklinu danas je otpečaćena optužnica koja Gorana Gogića tereti za udruživanje radi kršenja Zakona o krijumčarenja droga morskim putem i u tri tačke za kršenje Zakona o sprovođenju zakona za sprešavanje šverca drogom preko mora. Gogić, državljanin Crne Gore, bivši bokser teške kategorije, uhapšen je sinoć prilikom pokušaja da se ukrca na međunarodni let sa Međunarodnog aerodroma u Majamiju. Očekuje se da će se Gogić danas popodne pojaviti pred saveznim sudom u Majamiju, a kasnije će biti saslušan u istočnom okrugu Njujorka.

Breon Pis, tužilac Sjedinjenih Država za istočni okrug Njujorka, Ivan J. Arvelo, specijalni agent, Istrage o unutrašnjoj bezbjednosti, Njujork (HSI), Frank A. Tarentino, specijalni agent, Agencija za borbu protiv droge, Odjeljenje Njujorka (DEA), Vejn. A. Džejkobs, specijalni agent, Federalni istražni biro, Vašington, D.C. Terenska kancelarija (FBI); Kihant L. Sevel, komesar, Policijska uprava grada Njujorka i Steven A. Nigreli, oficir policije države Njujork, najavili su hapšenje i optužbe.

"Hapšenje i podizanje optužnice protiv Gogića, bivšeg boksera koji je navodno odgovoran za trgovinu zapanjujućom količinom kokaina, više od 20 tona, koji je pokušao da preveze kroz američke luke, predstavlja veliku pobjedu organa za sprovođenje zakona“, rekao je američki tužilac Pis. 

"Pažljivo planiranje optuženog i njegovih saučesnika nije uzelo u obzir savezne agente čiji je naporan rad rezultirao ovim snažnim udarom na organizaciju i pojedince odgovorne za distribuciju ogromnih količina kokaina".

Pis je takođe zahvalio kancelariji američkog tužioca za istočni okrug Pensilvanije na pomoći u istrazi.

"Gogić je, kako se navodi, veliki trgovac drogom koji je, zajedno sa svojim kriminalnim saradnicima, odgovoran za nadgledanje dalekosežnog transporta narkotika u kontejnerskim brodovima, kao i za veleprodaju kokaina širom Evrope. Današnje hapšenje šalje poruku trgovcima drogom širom svijeta da nijesu slobodni da nekažnjeno otimaju međunarodnu pomorsku trgovinu“, izjavio je glavni glavni agent HSI Arvelo. 

"HSI će, zajedno sa našim partnerima, nastaviti da koristi naše jedinstvene istražne organe da agresivno progone trgovce drogom koji nastoje da iskoriste legitimne djelatnosti". 

"Zaplijenjeni kokain u vrijednosti od milijardu dolara bio je težak udarac za Gogićevu kriminalnu mrežu, ali ništa teže od njegovog sinoćnog hapšenja“, rekao je specijalni agent DEA Tarentino.

"Kao što je evidentno u ovom slučaju, kriminalne organizacije će ići u razne krajnosti da bi zaradile na prodaji ovog otrova. Zbog napornog rada lokalnih, državnih i saveznih organa za sprovođenje zakona, 20 tona otrova je presretnuto na putu iz Kolumbije u Evropu. Gogićevo hapšenje naglašava posvećenost organa za sprovođenje zakona da privedu pravdi one koji su odgovorni za nanošenje najveće štete našim zajednicama" kaže Tarentino. 

"Gogić je navodno bio u zavjeri sa dobavljačima droge, članovima posade i lučkim radnicima kako bi prevezao ogromne količine kokaina kroz SAD u Evropu preko komercijalnih teretnih brodova“, rekao je Vejn A. Džejkobs, specijalni agent FBI u Vašingtonu.

"Njegovo hapšenje pokazuje globalni domet FBI i naših partnera i riješenost da se trgovci narkoticima privedu pravdi zbog kršenja američkih zakona i iskorišćavanja pomorske trgovine.“

„Kada se gradi slučaj protiv sofisticiranog trgovca drogom kao što je Goran Gogić, koji djeluje u ogromnim razmjerama, od ključne je važnosti da savezni, državni i lokalni organi za sprovođenje zakona rade u bliskoj koordinaciji, razmjenjujući resurse i informacije“, rekao je komesar Sevel. "Ovo hapšenje i masovna zapljena demonstriraju efikasnost njujorške El Dorado operativne grupe Istraga za unutrašnju bezbjednost, čiji je policija Njujorka dugo bila ponosan partner".

Oficir njujorške policije Nigreli je rekao: „Ovo hapšenje i optužnica dovoljno govore o ogromnoj koordinaciji između partnera za sprovođenje zakona kako bi se spriječili pojedinci kao što je Gogić, da koriste naše vodene puteve za distribuciju ilegalnih droga širom svijeta. Neka ovo hapšenje pošalje jasnu poruku da ćemo pronaći i kazniti ljude koji su odgovorni za ovakva djela. Policija države Njujork nastaviće da radi sa našim partnerima na zaustavljanju protoka opasnih droga u našoj zemlji i svijetu", kaže Nigerli.

Kako se navodi u optužnici i sudskim dokumentima, Gogić je u periodu od maja 2018. do jula 2019. godine sa drugima bio u zavjeri da distribuira ogromne količine kokaina preko komercijalnih teretnih brodova. Gogić je koordinirao sa izvorima kokaina u Kolumbiji, članovima posade koji su prevozili tone kokaina na komercijalnim teretnim brodovima na otvorenom moru i mrežom lučkih radnika koji su transportovali i iskrcavali kokain u Evropu preko Sjedinjenih Država.

Članovi zavjereničke grupe ukrcavali su komercijalne teretne brodove noću u blizini obale i luka, radeći sa članovima posade koji bi podizali tovare kokaina sa glisera koji su se približavali brodovima na više tačaka na njihovoj ruti. Da bi fizički utovarili kokain na brod, koristili su brodske dizalice kao i mreže. Kada bi kokain bio na brodu, članovi posade bi ga sakrili u posebne transportne kontejnere za koje su znali da imaju dovoljno prostora da sakriju velike količine kokaina i za koje su imali duple krivotvorene pečate.

Odabrali su posebne kontejnere koji će se koristiti za prikrivanje kokaina, djelimično na osnovu lokacije i orjentacije kontejnera, kao i rute i odredišta na brodu. Ova složena operacija se oslanjala na pristup posadi svakog broda, ruti, manifestu, podacima o pozicioniranju i geolokaciji u realnom vremenu i saznanju o tome koji se legitimni teret nalazi u svakom kontejneru.

Zavjerenici su koristilo  radnike koji su imali mogućnost u evropskim lukama da tajno pristupe i uklone kokain iz transportnih kontejnera po njihovom dolasku.

Američki službenici za sprovođenje zakona zaplijnili su tri od ovih pošiljki:

Zapljena od 27. februara 2019. oko 1.437 kilograma kokaina na brodu MSC Šarlota u luci Njujork i Nju Džersi;
Zapljena približno 537 kilograma kokaina 18. marta 2019. na brodu MSC Desire u luci Filadelfija. 
Zaplena približno 17.956 kilograma kokaina 19. juna 2019. godine izlučenog na brodu MSC Gajen u luci Filadelfija. Zapljena kokaina iz MSC Gajen, vrijedna preko milijardu dolara, bila je jedna od najvećih zapljena kokaina u istoriji Sjedinjenih Država.

Službenici za sprovođenje zakona takođe su zaplijenili značajne količine kokaina u vezi sa šemom u lukama u Panami, Peruu i Holandiji, između ostalih zemalja.

Ako bude proglašen krivim, okrivljenom prijeti obavezna minimalna kazna od deset godina zatvora do doživotnog zatvora.

Optužbe u optužnici su tvrdnje, a okrivljeni se smatra nevinim osim ako i dok se ne dokaže krivica.

Optužnica je dio istrage Radnih grupa za borbu protiv droge u organizovanom kriminalu (OCDETF). Radne grupe identifikuju, napadaju i razbijaju najveće trgovce drogom, perače novca, bande i transnacionalne kriminalne organizacije koje prijete Sjedinjenim Državama korišćenjem višeagencijskog modela predvođenog tužiocima, uz obaveštajne podatke i koji snagu federalnih, državnih i lokalnih agencija za sprovođenje zakona protiv kriminalnih mreža.

Istrage za unutrašnju bezbjednost u Njujorku vode i usmjeravaju sve operativne i administrativne aktivnosti El Dorado Task Force (EDTF). EDTF se sastoji od više od 200 pripadnika organa za sprovođenje zakona koji predstavljaju približno trideset pet federalnih, državnih i lokalnih agencija za sprovođenje zakona i regulatornih agencija.

Misija EDTF-a je da poremeti, demontira ili učini neefikasnim organizacije uključene u pranje prihoda stečenih trgovinom narkoticima i drugim finansijskim krivičnim djelima.

Vladin slučaj vodi Odjeljenje za međunarodne narkotike i pranje novca. U ime tužilaštva zaduženi su pomoćnici američkog tužioca Nomi Berenson i Robert Polak.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније