У фокусу

[ М.В. ]

31. 10. 2022. 23:15   >>  00:37

АГЕНТ ВЕЈН ЏЕЈКОБС

Хапшење Гогића показује одлучност ФБИ да трговци дрогом буду приведени правди

Америчко Министарство правде оптужило је данас бившег боксера тешке категорије из Црне Горе Горана Гогића (43) за трговину 22 тоне кокаина у вриједности од преко милијарду долара, од чега је већина била дио једне од највећих запљена кокаина у америчкој историји, јавља агенција Ројтерс. Гогић је ухапшен у недјељу увече док је покушавао да се укрца на лет за Цирих са међународног аеродрома у Мајамију, након што га је оптужила велика порота у Њујорку.

Тужиоци су теретили Гогића по три тачке за кршење савезног закона о заштити дрога на мору и једну тачку за завjеру, преноси Ројтерс. За сваку тачку предвиђена је обавезна казна од најмање 10 година затвора и могућа доживотна казна.

Адвокат Гогиц́а није одмах одговорио на захтјеве за коментар.

Оптужбе произилазе из запљене 19.930 килограма (22 тоне) кокаина са три комерцијална теретна брода 2019. године, укључујући 17.956 килограма (19,8 тона) са "MSC Gaiane" док је био усидрен на поморски терминал Пакер Авеније у Филаделфији.

Тужиоци су рекли да су припадници организоване групе транспортовали кокаин у Европу из Колумбије преко америчких лука, користећи дизалице и мреже ноц́у за подизање дроге на теретне бродове који су се приближавали глисерима дуж рута бродова.

Сложена операција захтијевала је познавање посаде сваког брода, података о рути и локацији, као и да је било мјеста за складиштење дроге у контејнерима који су вец́ били на броду, рекли су тужиоци.

Према судским документима, Гогић је надгледао логистику шеме, координирајуц́и са члановима посаде, колумбијским кријумчарима и европским пристаништима како би имао користи за себе и своје картеле са Балкана.

У саопштењу, амерички тужилац Бреон Пис у Бруклину назвао је Гогићево хапшење и подизање оптужнице „великом побједом за спровођење закона“.

Најмање осам чланова посаде брода "Gaiane" изјаснило се кривим за оптужбе за завјеру због својих улога.

Према онлајн евиденцији, Гогић је био боксер од 2001. до 2012. године, побиједио је у 21 мечу и изгубио четири уз два ремија, наводи Ројтерс.

Саопштење америчког Министарства правде преносимо у цјелости. 

"У савезном суду у Бруклину данас је отпечаћена оптужница која Горана Гогића терети за удруживање ради кршења Закона о кријумчарења дрога морским путем и у три тачке за кршење Закона о спровођењу закона за спрешавање шверца дрогом преко мора. Гогић, држављанин Црне Горе, бивши боксер тешке категорије, ухапшен је синоћ приликом покушаја да се укрца на међународни лет са Међународног аеродрома у Мајамију. Очекује се да ће се Гогић данас поподне појавити пред савезним судом у Мајамију, а касније ће бити саслушан у источном округу Њујорка.

Бреон Пис, тужилац Сједињених Држава за источни округ Њујорка, Иван Ј. Арвело, специјални агент, Истраге о унутрашњој безбједности, Њујорк (ХСИ), Франк А. Тарентино, специјални агент, Агенција за борбу против дроге, Одјељење Њујорка (ДЕА), Вејн. А. Џејкобс, специјални агент, Федерални истражни биро, Вашингтон, Д.Ц. Теренска канцеларија (ФБИ); Кихант Л. Севел, комесар, Полицијска управа града Њујорка и Стевен А. Нигрели, официр полиције државе Њујорк, најавили су хапшење и оптужбе.

"Хапшење и подизање оптужнице против Гогића, бившег боксера који је наводно одговоран за трговину запањујућом количином кокаина, више од 20 тона, који је покушао да превезе кроз америчке луке, представља велику побједу органа за спровођење закона“, рекао је амерички тужилац Пис. 

"Пажљиво планирање оптуженог и његових саучесника није узело у обзир савезне агенте чији је напоран рад резултирао овим снажним ударом на организацију и појединце одговорне за дистрибуцију огромних количина кокаина".

Пис је такође захвалио канцеларији америчког тужиоца за источни округ Пенсилваније на помоћи у истрази.

"Гогић је, како се наводи, велики трговац дрогом који је, заједно са својим криминалним сарадницима, одговоран за надгледање далекосежног транспорта наркотика у контејнерским бродовима, као и за велепродају кокаина широм Европе. Данашње хапшење шаље поруку трговцима дрогом широм свијета да нијесу слободни да некажњено отимају међународну поморску трговину“, изјавио је главни главни агент ХСИ Арвело. 

"ХСИ ће, заједно са нашим партнерима, наставити да користи наше јединствене истражне органе да агресивно прогоне трговце дрогом који настоје да искористе легитимне дјелатности". 

"Заплијењени кокаин у вриједности од милијарду долара био је тежак ударац за Гогићеву криминалну мрежу, али ништа теже од његовог синоћног хапшења“, рекао је специјални агент ДЕА Тарентино.

"Као што је евидентно у овом случају, криминалне организације ће ићи у разне крајности да би зарадиле на продаји овог отрова. Због напорног рада локалних, државних и савезних органа за спровођење закона, 20 тона отрова је пресретнуто на путу из Колумбије у Европу. Гогићево хапшење наглашава посвећеност органа за спровођење закона да приведу правди оне који су одговорни за наношење највеће штете нашим заједницама" каже Тарентино. 

"Гогић је наводно био у завјери са добављачима дроге, члановима посаде и лучким радницима како би превезао огромне количине кокаина кроз САД у Европу преко комерцијалних теретних бродова“, рекао је Вејн А. Џејкобс, специјални агент ФБИ у Вашингтону.

"Његово хапшење показује глобални домет ФБИ и наших партнера и ријешеност да се трговци наркотицима приведу правди због кршења америчких закона и искоришћавања поморске трговине.“

„Када се гради случај против софистицираног трговца дрогом као што је Горан Гогић, који дјелује у огромним размјерама, од кључне је важности да савезни, државни и локални органи за спровођење закона раде у блиској координацији, размјењујући ресурсе и информације“, рекао је комесар Севел. "Ово хапшење и масовна запљена демонстрирају ефикасност њујоршке Ел Дорадо оперативне групе Истрага за унутрашњу безбједност, чији је полиција Њујорка дуго била поносан партнер".

Официр њујоршке полиције Нигрели је рекао: „Ово хапшење и оптужница довољно говоре о огромној координацији између партнера за спровођење закона како би се спријечили појединци као што је Гогић, да користе наше водене путеве за дистрибуцију илегалних дрога широм свијета. Нека ово хапшење пошаље јасну поруку да ћемо пронаћи и казнити људе који су одговорни за оваква дјела. Полиција државе Њујорк наставиће да ради са нашим партнерима на заустављању протока опасних дрога у нашој земљи и свијету", каже Нигерли.

Како се наводи у оптужници и судским документима, Гогић је у периоду од маја 2018. до јула 2019. године са другима био у завјери да дистрибуира огромне количине кокаина преко комерцијалних теретних бродова. Гогић је координирао са изворима кокаина у Колумбији, члановима посаде који су превозили тоне кокаина на комерцијалним теретним бродовима на отвореном мору и мрежом лучких радника који су транспортовали и искрцавали кокаин у Европу преко Сједињених Држава.

Чланови завјереничке групе укрцавали су комерцијалне теретне бродове ноћу у близини обале и лука, радећи са члановима посаде који би подизали товаре кокаина са глисера који су се приближавали бродовима на више тачака на њиховој рути. Да би физички утоварили кокаин на брод, користили су бродске дизалице као и мреже. Када би кокаин био на броду, чланови посаде би га сакрили у посебне транспортне контејнере за које су знали да имају довољно простора да сакрију велике количине кокаина и за које су имали дупле кривотворене печате.

Одабрали су посебне контејнере који ће се користити за прикривање кокаина, дјелимично на основу локације и орјентације контејнера, као и руте и одредишта на броду. Ова сложена операција се ослањала на приступ посади сваког брода, рути, манифесту, подацима о позиционирању и геолокацији у реалном времену и сазнању о томе који се легитимни терет налази у сваком контејнеру.

Завјереници су користило  раднике који су имали могућност у европским лукама да тајно приступе и уклоне кокаин из транспортних контејнера по њиховом доласку.

Амерички службеници за спровођење закона заплијнили су три од ових пошиљки:

Запљена од 27. фебруара 2019. око 1.437 килограма кокаина на броду МСЦ Шарлота у луци Њујорк и Њу Џерси;
Запљена приближно 537 килограма кокаина 18. марта 2019. на броду МСЦ Десире у луци Филаделфија. 
Заплена приближно 17.956 килограма кокаина 19. јуна 2019. године излученог на броду МСЦ Гајен у луци Филаделфија. Запљена кокаина из МСЦ Гајен, вриједна преко милијарду долара, била је једна од највећих запљена кокаина у историји Сједињених Држава.

Службеници за спровођење закона такође су заплијенили значајне количине кокаина у вези са шемом у лукама у Панами, Перуу и Холандији, између осталих земаља.

Ако буде проглашен кривим, окривљеном пријети обавезна минимална казна од десет година затвора до доживотног затвора.

Оптужбе у оптужници су тврдње, а окривљени се сматра невиним осим ако и док се не докаже кривица.

Оптужница је дио истраге Радних група за борбу против дроге у организованом криминалу (ОЦДЕТФ). Радне групе идентификују, нападају и разбијају највеће трговце дрогом, пераче новца, банде и транснационалне криминалне организације које пријете Сједињеним Државама коришћењем вишеагенцијског модела предвођеног тужиоцима, уз обавештајне податке и који снагу федералних, државних и локалних агенција за спровођење закона против криминалних мрежа.

Истраге за унутрашњу безбједност у Њујорку воде и усмјеравају све оперативне и административне активности Ел Дорадо Таск Форце (ЕДТФ). ЕДТФ се састоји од више од 200 припадника органа за спровођење закона који представљају приближно тридесет пет федералних, државних и локалних агенција за спровођење закона и регулаторних агенција.

Мисија ЕДТФ-а је да поремети, демонтира или учини неефикасним организације укључене у прање прихода стечених трговином наркотицима и другим финансијским кривичним дјелима.

Владин случај води Одјељење за међународне наркотике и прање новца. У име тужилаштва задужени су помоћници америчког тужиоца Номи Беренсон и Роберт Полак.

Пратите нас на

Коментари 0

остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГ
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара.

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије