Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

Б.Ч.Ј. [ Radio Slobodna Evropa ]

18. 09. 2023. 12:35 >> 12:35

ZABRANA UVOZA ŽITARICA

Ukrajina kaže da će tužiti Poljsku, Mađarsku i Slovačku

Ukrajina planira da tuži Poljsku, Mađarsku i Slovačku zbog zabrane ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, rekao je u ponedjeljak ministar poljoprivrede Mikola Solski.

"Mislim da će to biti u bliskoj budućnosti", rekao je za Rojters.

Politiko je ranije citirao ukrajinskog trgovinskog predstavnika Tarasa Kačku koji je u intervjuu rekao da Kijev planira da tuži tri zemlje.

Ograničenja koja je Evropska unija uvela u maju omogućila su Poljskoj, Bugarskoj, Mađarskoj, Rumuniji i Slovačkoj da zabrane prodaju ukrajinske pšenice, kukuruza, uljane repice i suncokreta, dok su dozvolili tranzit takvog tereta za izvoz na druga mjesta.

Poljska, Slovačka i Mađarska najavile su 15. septembra vlastita ograničenja na uvoz ukrajinskih žitarica nakon što je Evropska komisija odlučila da ne produži zabranu uvoza u pet zemalja Evropske unije.

Varšava, Bratislava i Budimpešta kažu da djeluju u interesu svojih ekonomija i da su njihovi potezi namijenjeni zaštiti njihovih poljoprivrednika od prezasićenosti proizvodima.

"Važno je dokazati da su ove radnje pravno pogrešne. I zato ćemo sjutra započeti sudski postupak", rekao je Kačka, a prenosi Politiko.

On je za Politiko rekao da bi Ukrajina mogla nametnuti i recipročne mjere Poljskoj ako Varšava ne odustane od dodatnih mjera.

"Bili bismo primorani da uzvratimo sa dodatnim proizvodima i zabranili bismo uvoz voća i povrća iz Poljske", rekao je on, a prenosi Politiko.

Poljski ministar poljoprivrede Robert Telus rekao je da zabrana Varšave pokriva četiri žitarice, ali je proširena i na obroke od ovih žitarica: kukuruza, pšenice, uljane repice.

Kijev je već rekao da bi mogli tražiti međunarodnu arbitražu oko ograničenja.

EU je dozvolila da zabrana istekne u petak nakon što je Ukrajina rekla da će preduzeti mjere za pooštravanje kontrole izvoza u susjedne zemlje.

Kačka je rekao da je Kijev spreman da "preuzme odgovornost da osigura da izvoz iz Ukrajine ne izazove nikakav cunami u susjednim zemljama" i da će nametnuti sistem dozvola za izvoz žitarica u "stvarnom vremenu".

Ruska invazija na Ukrajinu zatvorila je crnomorske brodske putove koji su se koristili prije rata, što je rezultiralo time da je EU postala glavna tranzitna ruta i izvozno odredište za ukrajinsko žito.

U maju EU je pristala da ograniči uvoz u Bugarsku, Mađarsku, Poljsku, Rumuniju i Slovačku, nastojeći zaštititi tamošnje poljoprivrednike koji su uvoz krivili za pad cijena na lokalnim tržištima.

Mjere su omogućile da proizvodi nastave tranzit kroz pet zemalja, ali su zaustavile njihovu prodaju na lokalnom tržištu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније