Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

A.B. [ N1 ]

12. 12. 2023. 17:06 >> 17:07
Čitaj mi:

NOVI POLJSKI PREMIJER

Tusk: Protiv Ukrajine su oni političari koji napadaju temelje demokratije

Samo ujedinjeni Zapad može da pomogne Ukrajini da pobijedi u ratu, kazao je novi poljski premijer Donald Tusk.

"Nekakvim čudnim spletom okolnosti političari koji napadaju temelje demokratije Zapada istovremeno su protiv Ukrajine. Poljska politika biće veoma uporna prema onim političarima koji izlažu Ukrajinu riziku poraza. Neću pominjati imena i države“, dodao je on. 

Tusk je upozorio da predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski mora ponovo da ubijedi Zapad da je, kako je rekao, „napad na Ukrajinu istovremeno i napad na nas sve“.

„Ne mogu više da slušam neke političare koji govore o ‘umoru’ od Ukrajine. Zadatak poljske vlade jeste da odlučno zahteva punu rešenost da se pomogne Ukrajini i radiću to od prvog dana. I želim da dodam da pomoć ne znači nedostatak asertivnosti u odbrani naših interesa. Nije tako teško pomagati Ukrajini, našem bratu“, kazao je Tusk.

Novi poljski premijer koji je 11 godina proveo u evropskoj politici, prvo kao predsednik Evropskog savjeta, a zatim kao šef Evropske narodne partije obećao je da ga niko u Uniji neće moći da ga „preveze žednog preko vode“.

„Nikakvi pokušaji izmene osnovnih sporazuma EU ne dolaze u obzir. Želim da kažem da mene niko u Uniji neće prevesti žednog preko vode. Poljska nema razloga da ima komplekse u odnosu na bilo koga u Evropi“, najavio je Tusk.

Kada je u pitaju migracijska kriza, nova poljska vlada insistiraće prvenstveno na nepropusnim spoljašnjim granicama EU.

„Može se poštovati čovek druge rase, a istovremeno shvatati koliko su velika pretnja migracije izazvane ratnim sukobima ili klimatskim promjenama. Nijedna država pojedinačno sama ne može da izađe na kraj sa migracijskom krizom ili klimatskim promjenama. U programu moje vlade nema mesta trgovanju vizama. Istočna granica biće obezbeđena. Može se zaštiti poljska granica i istovremeno biti human“, zaključio je Tusk.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније