Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

Beta [ R.B. ]

27. 02. 2024. 20:14 >> 20:13
1

"PLAN SABOTAŽE"

Ukrajina optužila Rusiju za dezinformacije u cilju podjele zapadnih saveznika

Ukrajinske vlasti su danas optužile Rusiju da sprovodi kampanju dezinformacija koja ima za cilj da podijeli ukrajinske saveznike i "demorališe" ukrajinsko društvo prije "nanošenja poraza" na bojnom polju.

Rusija je pokrenula "plan sabotaže, informativnih operacija i provokacija" kako bi "smanjila podršku Zapada" Kijevu, saopštile su ukrajinske službe bezbjednosti.

"Glavni ciljevi neprijatelja su ometanje ukrajinske mobilizacije, širenje dezinformacija o nesposobnosti Ukrajine da pobijedi, stvaranje i širenje lažnih informacija o navodnom zamoru Ukrajine među našim partnerima i saveznicima", navodi se u saopštenju.

Suočena sa ruskom invazijom već dvije godine, Ukrajina je već nekoliko mjeseci zabrinuta zbog smanjenja i kašnjenja u isporuci zapadne pomoći, u kontekstu političkih podjela u SAD i unutar Evropske unije.

Rusija nastoji da "demorališe Ukrajince, posije paniku među stanovništvom, zabije klin između vojske i civila" i organizuje talas antivladinih protesta, saopštile su ukrajinske službe.

Prema njihovim riječima, ta "specijalna operacija" koja bi trebalo da "dostigne vrhunac od marta do maja" ima za cilj da "dovede u pitanje legitimitet" Volodimira Zelenskog, izabranog 2019. na petogodišnji mandat koji bi teoretski trebalo da se završi na proljeće.

Ustav Ukrajine zabranjuje bilo kakve izbore tokom vanrednog stanja, koje je na snazi u Ukrajini od početka invazije u februaru 2022. godine kada je okupirano oko 20 odsto teritorije zemlje.

Milioni ukrajinskih birača su izbjeglice u inostranstvu, ali niko od njih ne smatra da će odsustvo glasanje učiniti Zelenskog nelegitimnim predsjednikom, navodi se u saopštenju.

"Prema neprijateljskom planu, tokom prve polovine juna situacija u našoj zemlji će biti destabilizovana" i Rusija će to "iskoristiti da nanese vojni poraz Ukrajini na istoku", dodale su ukrajinske službe.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније