Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

Objavio: F.R.

21. 03. 2018. 20:53 >> 21:31

GOJKO KASTRATOVIĆ

Sjećanje na velikana kinematografije

Reditelj i priznati televizijski stvaralac, Gojko Kastratović, preminuo je juče u 80. godini u Beogradu, nakon kraće i teške bolesti. Kastratović je bio osnivač i prvi direktor Crnogorske kinoteke. Godinama je radio u Televiziji Crne Gore. Autor je i scenarista brojnih TV serijala, drama i publikacija o istoriji crnogorskog filma. Dobitnik je najvećeg nacionalnog priznanja, Trinaestojulske nagrade.

Kastratović, čiji je rad uveliko je prevazilazio granice Crne Gore, ostaće upamćen kao asistent, pomoćnik režisera i režiser druge ekipe na najznačajnijim jugoslovenskim ostvarenjima- Bitka na Neretvi, Sarajevski atentat, Veliki transport, Čovjek koga treba ubiti i mnogim drugim.

Crnogorska kinematografija nije velika i obimna, ali jeste značajna zahvaljujući pojedincima koji su utisnuli neizbrisiv trag u istoriji sedme umjetnosti. Stvaraoci poput Velimira Stojanovića, Ratka Đurovića, Veljka Bulajića, Živka Nikolića, Dušana Vukotića, Vlatka Gilića, Predraga Golubovića, i drugih svojom osobenom estetikom i načinom interpretacije teme uspjeli su da se suprostave prolaznosti najporaznijoj kategoriji ljudskog trajanja.

Korpusu značajnih filmskih umjetnika nesumnjivo pripada i Gojko Kastratović, stvaralac koji je možda više nego drugi, bio svjestan stava da tradicija nije ono što je bilo i prošlo, već da ona predstavlja neodvojiv dio trenutka koji živimo. To je bio i razlog zbog kojeg se, bez rezerve i bez ostatka posvećivao nacionalnoj istoriji, praveći upečatljive filmske pripovijesti. Znajući da je svaka ne samo možda posljednja, nego i najvažnija. Jer govori o našem nasljeđu, ali i o nama, sada i ovdje.

Gojko Kastratović, rođen je u Beranama 1938. Osnovnu i srednju školu završio je u Beranama. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Bio je pomoćnik režisera i režiser druge ekipe na najznačajnijim jugoslovenskim ostvarenjima- Bitka na Neretvi, Sarajevski atentat, Veliki transport, Čovjek koga treba ubiti...Režirao je dokumentarne filmove Evanđelje zla, Sili u inat, Jovan Tomašević, i mnoge dokumentarne reportaže. Bio je scneraista je i režiser dokumentarnih TV serija Radio je kaptalne serije po tekstovima Ratka Đurovića:: Crna Gora dvadesetog vijeka u filmskim dokumentima, Tuđinci i izvanjci o Crnoj Gori, Glasoviti crnogorski junaci. Bio je producent i izvršni producent igranih filmova: Mi nismo anđeli, Zaboravljeni, Kako je propao rock and roll i mnogih drugih.U produkciji televizije Crne Gore radio je pored ostalog, serijal o Dinastiji Petrović i serijal Svjedoci socijalističke epohe.Gojko Kastratović osnivač je Crnogorske kinetoke.


Vanja Kovačević, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније