Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

[ PR centar ]

25. 12. 2020. 16:55 >> 06:12
1

ČAĐENOVIĆ

SDT i policija spriječili više likvidacija

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) je za period od 3. jula 2015. do 1. januara ove godine donijelo 108 Naredbi o sprovođenju istrage protiv ukupno 889 fizičkih i 251 pravnog lica, saopšteno je na zajedničkoj pres konferenciji SDT-a i Uprave policije.

Stručna saradnica za finansije u SDT-u Jovanka Krunić kazala je da je za krivična djela organizovanog kriminala donijeto 55 naredbe o sprovođenju istrage protiv 460 fizičkih lica i 73 pravna lica;

„Za krivična djela visoke korupcije donijeta je 40 naredbi o sprovođenju istrage protiv 196 fizičkih i 16 pravnih lica. Za krivična djela pranje novca donijeto je 10 naredbi o sprovođenju istrage protiv 171 fizičkih i 155 pravnih lica“, navela je Krunić.

Ona je kazala da su za krivično djela terorizam donijete 2 naredbe o sprovođenju istrage protiv 15 lica, a da je za krivično djelo ratni zločin donijeta 1 naredba o sprovođenju istrage protiv 1 lica;

„Za ostala krivična djela donijete su 2 naredbe o sprovođenju istrage protiv 46 fizičkih lica i 7 pravnih lica, utaja poreza i doprinosa iz čl. 264 KZCG, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga iz čl. 300KZCG, i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija iz čl. 403 KZCG”, navela je Krunić.

Ona je istakla da je SDT podiglo je 97 optužnica protiv ukupno 471 fizičkih i 12 pravnih lica.

“Za krivična djela organizovanog kriminala podignuto je 38 optužnica protiv 259 fizičkih lica, Za krivična djela visoke korupcije podignute su 43 optužnice (od toga 1 optužni predlog) protiv 137 fizičkih i 11 pravnih lica, dok je za krivična djela pranja novca podignuto je 6 optužnica protiv 22 fizičkih i 1 pravnog lica”, navela je Krunić

Za krivično djela terorizma podignute su, kako je navela, 2 optuženja protiv 6 lica

„Za period od 1. januara do 1. decembra ove godine SDT je podiglo 34 optužnice protiv ukupno 290 fizičkih i 162 pravna lica“, rekla je Krunić.

Specijalni tužilac Saša Čađenović kazao je da su SDT i policija spriječili više likvidacija i procesuirali članove kriminalne grupe koja je formirana zbog toga.

On je rekao da je Tužilaštvo otkrilo kriminalnu organizaciju koja je za cilj imala planiranje ubistava i prodaju narkotika.

Čađenović je kazao da je ta kriminalna grupa odgovorna i za pokušaj ubistva više osoba u Herceg Novom, postavljanjem mine rasprskavajućeg usmerenog dejstva.

Za ubistvo Lakić nuđeno 150.000 eura >>>  

Slučaj "Meljine": Država oštećena za deset miliona

Specijalna tužiteljka Lidija Vukčević kazala je da su istraživanjem kupovine kompleksa Bolnice u Meljinama utvrdili da je tim poslom država oštećena za deset miliona eura.

„U postupku izviđaja prikupljeni su podaci i dokazi iz kojih proizilazi osnovana sumnja da su D.K. M.B. H.A.M.S.A. B.Š. i M. B. izvršili produženo krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju iz člana 172 Krivičnog zakonika Crne Gore. Iz prikupljenih podataka i dokaza proizilazi osnovana sumnja da su u periodu od juna 2008. godine do 2016. godine kao odgovorna lica i to osumnjičeni D.K. kao ovlašćeni zastupnik I banke AD Podgorica, M. B. kao ovlašćeni zastupnik A banke AD Podgorica, M.S.A kao ovlašćeni zastupnik pravnog lica A.K. DOO Podgorica, zloupotrebom svog položaja u pogledu raspolaganja tuđom imovinom pribavili su drugom protivpravnu imovinsku korist, a nanijeli štetu državi u najmanjem iznosu od deset miliona eura“, navela je Vukčević.

Oni su, kako je dodala, u junu 2008. godine, kao predstavnici Konzorcijuma koji su sačivanjavali I banka, A banka, pravno lice A.K. u svojstvu kupca zakoljučili ugovor o kupoprodaji vojnog centra Meljine sa Vladom za kupoprodajnu cijenu od 25 miliona eura, kojim ugovorom se kupac obavezao da u periodu od sedam godina, osim plaćanja kupoprodajne cijene, izvrši investiciona ulaganja u iznosu od 119 miliona eura i da će kao obezbjeđenje za uredno izrvšenje obaveze iz ugovora, predati prodavcu učindbenu garanciju u iznosu od deset miliona eura.

Vukčević je kazala da je kupac ugovorom bio obavezan da uloži 119.000.000 eura, a da je uloženo ukupno 17.000 eura.

Objasnila je i da je kupac (konzrcijum) po nalogu D.K., a suprotno ugovoru, založio imovinu za kredite koji nisu korišćeni namjenski.

"Ti krediti su veći od 11 miliona eura i ni danas nijesu vraćeni", kazala je Vukčević.

Sumnja se da dio imovine u zoni Morskog dobra više nije državni

Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić kazao je, odgovarajući na pitanje novinara o slučaju hapšenja direktora Uprave za nekretnine Dragana Kovačevića, da SDT i policijski timovi istražuju nezakonite privatizacije državne imovine u zoni Morskog dobra.

On je istakao da ne može govoriti detaljnije o tom slučaju jer je u fazi istrage.

„Postoji osnovana sumnja da značajan dio imovine u zoni Morskog dobra više nije državni. U tom predmetu je jedna od takvih situacija. Ići ćemo po svakoj parceli, ispitivati do kraja svaku česticu zemlje Morskog dobra - kazao je on.Istakao je da kriminalna grupa koju je, kako sumnjaju, formirao uhapšeni direktor Uprave za nekretnine Dragan Kovačević, broji najmanje deset članova“, rekao je Katnić

Pomoćnik direktora Uprave policije, Zoran Lazović kazao je odgovarajući na pitanja, novinara da neće podnijeti ostavku na tu funkciju, navodeći da za tim nema razloga.

On je pojasnio da ne želi da podnese ostavku ni zbog kolega iz Sektora, "jer je stav svih da su napravili rezultate koji su prepoznati u domaćoj ali i međunarodnoj javnosti".

„"I dalje ću raditi predano i profesionalno, do zadnjeg dana, dok ne budem smijenjen od strane onih koji ovih dana zagovaraju to", poručio je Lazović.

TV prilog: Marko Terzić, TVCG 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније