Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

[ M.L.B. ]

10. 02. 2023. 15:21 >> 15:41
1

APELACIONI SUD UKINUO PRESUDU

Mugoši će se ponovo suditi u slučaju "Carine"

Apelacioni sud Crne Gore ukinuo je presudu Višeg suda protiv bivšeg gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše u slučaju “Carine”, saopšteno je iz tog suda. To znači da će se Mugoši ponovo suditi pred prvostepenim sudom.

Podsjetimo Viši sud u Podgorici u maju 2022. oslobodio je optužbi bivšeg gradonačelnika Podgorice Miomira Mugošu u slučaju prodaje gradskog zemljišta kompaniji Carine. Prvostepenu presudu je izrekla sutkinja Vesna Pean.

Pean je u obrazloženju presude tada navela da nema dokaza da je Mugoša uticao na to da se donese odluka o prodaji "Carinama" po cijeni od 165 eura. Mugoša se optužnicom teretio za zloupotrebu službenog položaja, odnosno da je gradski budžet oštetio za 6,7 miliona eura.

Apelacioni sud Crne Gore je nakon sjednice vijeća 7. februara donio rješenje kojim je uvažio žalbu Specijalnog državnog tužilaštva i povodom te žalbe i po službenoj dužnosti ukinuo presudu Višeg suda u Podgorici i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

“Presudom Višeg suda u Podgorici od 27.05.2022. godine optuženi Miomir Mugoša oslobođen je je optužbe da je izvršio krivično djelo – zloupotreba službenog položaja iz čl.416 st.3 u vezi st.1 Krivičnog zakonika Crne Gore iz razloga što po ocjeni prvostepenog suda nije dokazano da je optuženi Miomir Mugoša učinio krivično djelo za koje je optužen”, saopštio je Apelacioni sud.

Odlučujući o žalbi Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore i po službenoj dužnosti, vijeće Apelacionog suda utvrdilo je da su u prvostepenom postupku, kako navode, učinjene bitne povrede odredaba krivičnog postupka iz kojih razloga je prvostepena presuda morala biti ukinuta.

“Po ocjeni Apelacionog suda prvostepeni sud je prilikom donošenja pobijane presude i u samoj presudi počinio bitne povrede odredaba krivičnog postupka na koje se dijelom ukazuje žalbom Specijalnog državnog tužilaštva, a koje je dijelom utvrdio i ovaj sud koje se sastoji u tome da u prvostepenoj presudi nijesu navedeni razlozi o odlučnim činjenicama, razlozi koji su dati su potpuno nejasni i u znatnoj mjeri protivrječni, a u pogledu odlučnih činjenica postoji znatna protivrječnost između onoga što se navodi u razlozima presude o sadržini isprava i samih tih isprava”, navodi se u presudi Apelacionog suda.

Naloženo je prvostepenom sudu da u ponovljenom postupku otkloni bitne povrede iz rješenja Apelacionog suda, nakon čega će biti u mogućnosti da donese novu i na zakonu zasnovanu presudu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније