Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

А.М. [ DL news ]

26. 06. 2023. 07:08 >> 15:30
1

ČEKA SE ODLUKA O IZRUČENjU

Kvon u Spužu izolovan od ostalih zatvorenika

Do Kvon, suosnivač i izvršni direktor Terraform Labs-a i nekadašnji bjegunac izolovan je od drugih zatvorenika u istražnom zatvoru u Spužu, kazao je za DL news Goran Rodić, Kvonov advokat. Kvon je sam u ćeliji.

Velika je vjerovatnoća da će to biti Kvonov dom u doglednoj budućnosti, nakon što je 19. juna osuđen za pokušaj korišćenja falsifikovanog kostarikanskog pasoša pri napuštanju Crne Gore privatnim avionom.

U 2022. godini Kvon je bio predstavnik svijeta kriptovaluta - hvaljeni preduzetnik koji je nadgledao blokčejn sistem vrijedan 60 milijardi dolara.

Sada stražari otvaraju njegovu ćeliju dva puta dnevno kako bi ga pustili da proteže noge u dvorištu zatvora u Spužu, prenaseljenom objektu koji se nalazi na desetak kilometara od Podgorice.

Nakon što je proglašen krivim za korišćenje lažnog pasoša, crnogorski sud osudio je Kvona na četiri mjeseca zatvora.

Ipak, on i njegov saradnik Han Čang, koji je uhapšen u isto vrijeme pokušavajući da napusti Crnu Goru, praktično nisu imali šanse da budu oslobođeni.

To je zato što Kvona traže tužioci u njegovoj rodnoj Južnoj Koreji i SAD zbog optužbi za prevaru. Uz pomoć zaliha bitkoina u švajcarskoj banci, Kvon je izbjegavao Interpolovu crvenu potjernicu više od šest mjeseci skrivajući se u Srbiji i Crnoj Gori.

Dok crnogorski pravosudni zvaničnici razmatraju svoju odluku o izručenju, obojica će ostati u zatvoru najmanje šest mjeseci.

Uprkos mračnim izgledima, Kvonov advokat je rekao da se njegovi klijenti drže.

„Dobro su, stabilno“, rekao je Rodić za DL news. „Uslovi su loši. Nije kao u filmovima. Zatvor nikome nije lak.”

Kvon je možda zahvalan za svoju solo ćeliju, piše DL news.

Zatvor u Spužu je dom za nekoliko članova zavađenih mafijaških klanova koji postoje na Balkanu, kaže Aleksandra Dubak, pravni savjetnik koji nadgleda zatvor u NVO  Građanska alijansa.

Neki koji čekaju suđenje su članovi rivalskih  klanova, optuženi za ubistvo, podmetanje bombi, iznudu i vođenje međunarodnog lanca krijumčarenja droge.

Nasilje između članova klanova je toliko loše iza rešetaka, da su vlasti pojačale nadzor kako bi osigurale da se zaraćeni članovi klanova ne ukrste.

Zatvorski službenici pokušavaju da spriječe nasilje tako što pažljivo postavljaju članove rivalskih klanova u djelove zatvora kako bi sveli kontakt na minimum, kaže Dubak.

„Prenaseljenost je takva već godinama“, rekla je Dubak za DL news.

„Ako je zatvorenik sam u ćeliji, to je iz nekog posebnog razloga — možda zbog zdravlja, opasnosti od nasilja ili postoji poseban zahtjev.

Što se tiče onoga što slijedi, Rodić je rekao da je preuranjeno govoriti o žalbi na osuđujuću presudu za falsifikovanje i da je spreman da počne da razmatra slučajeve izručenja.

Na konferenciji za novinare povodom zahtjeva za ekstradiciju 29. marta, ministar pravde Marko Kovač rekao je da će sve faktore razmotriti lokalni sudija.

„U obzir će se uzeti težina krivičnog djela, mjesto izvršenja krivičnog djela, redosljed zaprimanja zahtjeva za izručenje, kao i državljanstvo lica i druge okolnosti“, rekao je on.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније