Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

Б.Б. [ Dan ]

26. 06. 2023. 15:49 >> 15:51

ODLUKA APELACIONOG SUDA

Ukinuto rješenje Višeg suda kojim je obustavljen postupak protiv Zvicera i grupe

Apelacioni sud Crne Gore ukinuo je rješenje Višeg suda kojim je obustavljen krivični postupak protiv Radoja Zvicera, Slobodana Kašćelana i Milana Vujotića za planiranje ubistva Jovana Vukotića ispred policije u Kotoru. To su odlučili po žalbi Specijalnog državnog tužilaštva.

Viši sud u Podgorici, nakon ročišta za kontrolu optužnice, utvrdio je da nema mjesta optužbama protiv dijela osumnjičenih u ovom predmetom, usljed nedostatka dokaza za ovu kvalifikaciju krivičnog djela, zbog čega je SDT uložilo žalbu.

Kako je za portal "Dan" kazala savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda u Podgorici Marija Raković, Viši sud će opet odlučivati o tom dijelu optužnice, po ukidnim razlozima drugostepenog suda.

U podgoričkom Višem sudu 24. februara održana je kontrola optužnice protiv Radoja Zvicera i grupe. Svi advokati koji zastupljaju optužene naglasili su da je ova optužnica protivzakonita, da se zasniva samo na jednom dokazu, SKY-u, koji je takođe pribavljen suprotno crnogorskom zakonu o krivičnom postupku. Takođe, svi optuženi su negirali navode optužnice i naveli da ostaju pri svemu što su saopštili advokati.

Specijalni državni tužilac Zoran Vučinić je kazao da prikupljenim dokazima ima osnova da ova optužnica bude pred sudom. On je naveo i citirao dokumenta za koja tvrdi da predstavljaju SKY kao validno pribavljen dokaz od nadležnih organa Francuske.

Optužnicom je obuhvaćeno više osoba. Hapšenje je uslijedilo nakon medijskih objava da je EUROPOL upozorio nadležne organe na moguće kriminalne aktivnosti Lazovića. Tada je objavljena i "SKY" komunikacija za koju se navodi da je u njoj sa kavčanima učestvovao Petar Lazović.

Prema navodima SDT-a sumnja se da je on radio za pripadnike Kavačkog klana. Lazović je pred tužiocem negirao te optužbe. Pored Zvicera, Milovića i Lazovića na optužnici su: Radoje Živković, Nikola Spasojević, Slobodan Kašćelan, Milan Vujotić, Duško Roganović, Radovan Mujović, Radovan Pantović i Nikša Perović.

Prema navodima optužnice, koju potpisuje specijalni tužilac Zoran Vučinić, ova kriminalna organizacija formirana je u drugoj polovini 2020. godine i pored Crne Gore djelovala je u Južnoj Americi, Africi, Evropi i Australiji. Optuženi se terete za više teških krivičnih djela, kao što su teška ubistva, pokušaji ubistava, šverc droge, oružja i cigareta, kao i zloupotreba položaja.

Zvicer se tereti da je naredio ubistvo Milana Lepoje koji je učestvovao u organizaciji pokušaja njegove likvidacije u Kijevu. Petar Lazović je uhapšen 18. jula, po nalogu Specijalnog tužilaštva. Tada je navedeno da je riječ o krivičnom predmetu koji je ponovo formiran u maju po materijalu EUROPOL-a i francuskih pravosudnih organa, a koji su bili dostavljeni u julu i decembru 2021. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније